CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur'un soru önergesine Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in verdiği yanıt, Çocuk Koruma Kanun'da, "Her il merkezinde çocuk mahkemesi kurulur" denilmesine rağmen, Türkiye'de 49 ilde çocuk mahkemesi olmadığı, 3 ilde de kurulu çocuk mahkemelerinin faal durumda olmadığını ortaya çıkardı.


-49 İLDE ÇOCUK MAHKEMESİ YOK-

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Erbatur'un soru önergesine verdiği yanıtta; 49 ilde çocuk mahkemesi olmadığı, Düzce, Kahramanmaraş ve Manisa illerinde ise çocuk mahkemesi kurulduğu, ancak faaliyete geçirilmediğini bildirdi. Adalet Bakanı, bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu ile adli yargı adalet komisyonlarının teklifi göz önünde tutularak, Çocuk Koruma Kanunu'nun hükümleri çerçevesinde, çocuk mahkemesi bulunmayan illerde çocuk mahkemesi kurulması ve faaliyete geçirilmesi hususunda gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.

-"ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ HÜKÜMLERİNE AYKIRI"-

Adalet Bakanı'nın, yanıtını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Nevin Gaye Erbatur da, fiili durumun Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Çocuk Koruma Kanunu'nun 25. maddesi ile "Her il merkezinde çocuk mahkemesi kurulur" demektedir. Ancak Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in şahsıma hitaben sormuş olduğum yazılı soru önergesine verilen yanıta göre ülkemizde halen 49 ilde çocuk mahkemesi kurulu olmayıp, 3 ilde de kurulu çocuk mahkemeleri faal durumda değildir."(ANKA)
(MG/ÖMR)