ANKARA (ANKA) - Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, konfederasyonunun Danıştay'a açtığı dava sonucu Anayasa Mahkemesince görüşülecek olan 4/C iptal başvurusuna ek olmak üzere dilekçe verdi. Çivi, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın dosyayı öncelikle inceleyeceklerini kendilerine ifade ettiğini de söyleyerek, "Yılbaşından önce bir karar çıkmasını bekliyoruz" dedi.

Çivi, ANKA'ya yaptığı açıklamada, davanın 2009 yılı Şubat ayında açılması nedeniyle Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca 4/C'nin iptali için Anayasa Mahkemesine gönderilen dosyada bazı konuların eksik olabileceğini düşünerek ek bilgi ve belgeleri Anayasa Mahkemesine sunduklarını söyledi. Çivi, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın dosyayı öncelikle inceleyeceklerini kendilerine ifade ettiğini de hatırlatarak, "Yılbaşından önce bir karar çıkmasını bekliyoruz" dedi.

-TÜİK'TE 38 YILDIR 4/C PERSONEL ÇALIŞTIRILIYOR-

4/C'li personelin bir yıldan az süreli ve mevsimlik işlerde çalıştırılması gerektiği, Türkiye İstatistik Kurumunda 1972 yılından beri tüm asli işlerde de geçici personel çalıştırıldığı konuları dilekçede vurgulanarak, halen kurumda çalışan 3 bin 300 civarındaki personelin yarıdan fazlasının 4/C statüsünde görev yaptığı belirtildi.
Halen kurumda 4/C statüsünde görev yapan personelin 559 adedinin 8-25 yıl arasında kesintisiz olarak çalıştığı, bin 118 kişinin ise 8 yıldan daha az süreden beri kesintisiz olarak görev yaptığı dile getirildi. TÜİK'in 2010 yılı çalışma takvimine göre bir yıl içerisinde yapılması gereken 64 farklı istatistiki alan çalışmasının tamamının 4/C'li personel tarafından yapıldığı bildirilen dilekçede, eğer TÜİK'te yapılan işler mevsimlik ve geçici ise kurumun da geçici nitelikte bir kurum olması gerektiği iddia edildi.

-4/C YAYGIN İSTİHDAM HALİNE GELİYOR-

Dilekçede, ilk yıllarda sadece nüfus sayımlarında ve bazı mevsimsel çalışmalar için istihdam edilen 4/C personelinin, özelleştirmeler nedeniyle yaygın ve kalıcı istihdam şekline dönüştüğü, halen kamuda toplam 23 bin 980 kişinin 4/C statüsünde kamudaki asli ve sürekli işlerde çalıştığı ifade edilerek, "mevcut durumun yaygınlaşması kamudaki çalışma barışını da tehdit etmektedir" denildi.

-ÜCRET DIŞINDAKİ TÜM HAKLARI MAHKEMELİK -

Çivi, 657 sayılı Yasanın 4/C maddesine göre istihdam edilmekle birlikte, farklı kurum ve kuruluşlarda çalışan geçici personelin ekonomik ve sosyal haklarında farklı uygulamalar yapıldığını, statünün kendi içerisinde de adaletsizliklerin olduğunu belirtti.

Özellikle TÜİK, TBMM ve Özelleştirme kapsamındaki 4/C'li personelin güncel ücretlerinin sunulduğu dilekçede, personelin ücretleri dışındaki diğer tüm haklarının keyfi nedenlerle kısıtlanması nedeniyle sendika tarafından pek çok konuda yargıya başvuru zorunluluğu doğmuştur, denildi. 657 sayılı Yasa kapsamında olmakla birlikte, 4/C'li personelin mahrum bırakıldığı haklar maddeler halinde sıralanarak, bu durum 4/C personelin hak ve yükümlülüklerini belirleyen yasal düzenlemenin olmamasından kaynaklandığı görüşü dile getirildi.