TMMOB Makina Mühendisleri Odası(MMO) elektrik dağıtım ve doğalgaz dağıtım özelleştirmelerini yargıya taşıdı. Danıştay'da 5 dava açan MMO, Trakya, Gediz, Boğaziçi, Dicle Elektrik Dağıtım Bölgeleri'ndeki yüzde 100 oranlarındaki kamu hisseleriyle, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'deki yüzde 80 oranındaki kamu hissesinin özelleştirilmesinin iptalini istedi.
TMMOB MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar yaptığı açıklamada, elektrik dağıtım ve doğalgaz dağıtım özelleştirmelerinin iptali için 5 ayrı dava açıldı. Bunlar, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ illerini kapsayan bölgede faaliyet gösteren Trakya Elektrik Dağıtım AŞ; İzmir, Manisa illerini kapsayan bölgede faaliyet gösteren Gediz Elektrik Dağıtım AŞ; İstanbul ili Avrupa yakasını kapsayan bölgede faaliyet gösteren Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ; Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak illerini kapsayan bölgede faaliyet gösteren Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'deki yüzde 100 oranlarındaki kamu hisseleri ile Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'deki yüzde 80 oranındaki kamu hissesinin özelleştirilmesinin iptali için açılan davalar. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihalesi gerçekleştirilen, onay aşamasında bulunan 5 enerji özelleştirmesinde verilen en yüksek tekliflerin toplamı 6 milyar 971 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmişti.

-ÖYK KARARI YOK, İMTİYAZ SÖZLEŞMELERİ İMZALANMADI-

MMO, 4 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirilmesinin iptali için açtığı davaların genel gerekçelerinde Anayasa, yasa ve hukuka aykırılıklara dikkat çekti. Trakya, Gediz, Boğaziçi, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'lerinin özelleştirme işlemlerinde, bu şirketlerin özelleştirme kapsam ve programına alındıklarına dair Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı bulunmadığına dikkat çeken MMO, devir işlemlerine dair "İmtiyaz Sözleşmeleri"nin imzalanmadığını vurguladı. Söz konusu özelleştirmelerde yabancılaşma tehlikesine yönelik önleyici kısıtlama getirilmediğini kaydeden MMO, yatay ve dikey bütünleşme yoluyla tekelleşme ve yabancı hakimiyetine elverişli bir modelin bulunduğunu dile getirdi. Devir ve teslim düzenlemelerinin hukuka aykırılığına ve şirketlerin tahsili kabil alacaklarının özelleştirmelerle devri yoluyla ihale bedellerinin büyük bir kısmının karşılanabilecek olmasının kamu yararına uygun olmadığına ilişkin tespitlerine yer veren MMO, bu gerekçelerle Danıştay'da ayrı ayrı iptal davaları açtı.

-BAYMİNA SANTRALİ'NİN DEVRİ, İHALE AŞAMASINDA YAPILDI-

Dava gerekçesinde Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. özelleştirme işlemlerinin kamu yararı ve 4046 sayılı yasanın özel amacına aykırılık oluşturduğunu vurgulayan MMO, özelleştirmenin mülkiyetin devri yoluyla yapıldığını ve imtiyaz sözleşmesi imzalanmadığını ifade etti. BOTAŞ'a ait olan ve Ankara'nın yarısı kadar doğalgaz tüketen Baymina Suez Doğalgaz Yakıtlı Çevrim Santraline gaz ileten Yüksek Basınç Hattının ihale aşamasında Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'ye devrinin yapıldığını hatırlatan MMO, ihalenin kamu yararına sonuçlanmadığını, yabancılaşma tehlikesine yönelik önleyici kısıtlama getirilmediğini kaydetti. MMO, söz konusu özelleştirmede yatay bütünleşme yoluyla tekelleşme ve yabancı hakimiyetine elverişli bir modelin bulunduğunu ileri sürerek, Anayasa, yasalar ve hukuka aykırılıkları nedeniyle Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. özelleştirmesinin iptal edilmesi için Danıştay'a dava açtı.(ANKA)
(HGS/ÖMR)