Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı 5. yargı paketinde “çocuklar”a özel birçok farklı düzenleme yer alıyor. Bakanlık yetkilileri 5. yargı paketinin çıkarılmaması halinde, özellikle çocuklara yönelik suçların paket paket Meclis’e taşınabileceğini belirtti. Pakette yer alması öngörülen düzenlemeler şöyle: 

ŞİKÂYET:
TCK’nın 104’üncü maddesinde geçen “şikâyet üzerine” ifadesi kaldırılacak. Çocukla cinsel ilişkide bulunanların cezalandırılmasında “şikâyet” unsuruna bakılmayacak. Cinsel istismar, ensest suçları kamu davası kapsamına alındığı için, şikâyet geri çekilse de dava süreci devam edecek. 

RIZA ŞARTI: Cinsel istismar davalarında tartışma yaratan; 15 yaş altı çocuklarda rıza şartı aranmamasına yönelik düzenlemenin kapsamı genişletildi, 18 yaşından küçük herkes, “çocuk” kabul edilecek. 

CEZALAR: Tecavüz, ensest gibi suçlarda verilen hapis cezaları artırılacak. İstismar aileden geliyorsa, ceza katlanacak. 

RUH SAĞLIĞI: Mevcut uygulamada Adli Tıp Kurumu istismara uğrayan çocuğun ruh sağlığının bozulduğu yönünde rapor hazırlarsa cezanın alt sınırı 15 yıl olarak uygulanıyor. Yeni taslakta ise “ruh sağlığı bozulmuştur” kıstası tarihe karışıyor. Tecavüz ya da istismara uğrayan bir çocuğun “gönül rızası”, “para karşılığı” gibi nedenlerle bu olaya maruz kalıp kalmadığına da bakılmaksızın cezaların 15 yıldan hesaplanması öngörülüyor. 

AZ OLMAZ: Adalet Bakanlığı, cinsel istismar, ensest ve cinsel saldırı suçlarında cezaları “15 yıldan az olmamak üzere” şartına da bağlayacak. 

GEÇİMSİZ: Aile ve Adalet Bakanlığı ortak çalışma yaparak geçimsiz anne-babayı takibe alacak. Çocuğunu çalıştıran, geçimsizliği çocuğa yansıtan, örgüt işlerinde kullanan ve özellikle cinsel istismarda bulunan ebeveynler kayıt altına alınacak. 

KORUYUCU: Adalet Bakanlığı, annebaba ve akrabalar dışında koruyucu aile ve evlat edinen aileleri de mercek altına alacak. Koruyucu aile yanında kalan çocuklara yönelik istismarlar da nitelikli suç kapsamına alınacak. TAŞ ATAN: Çocukların işledikleri fiiller suç oluştursa bile, belli bir ağırlığa ulaşmaması durumunda adli sürecin dışında kalacak. Bu tip suçlara karışan 15 yaş altı çocukların ileride hayatlarını karartacak sicil almaları engellenecek.

Hadımda muamma

Çocuklara tecavüz eden, cinsel istismarda buLunan kişiler de testosteron hormonunu azaltan tedavinin “dönemsel/süreli ” olarak uygulanmasıplanlanırken, sivil toplum kuruluşlarından gelen, “İstismarcı, tedavisi bittiğinde cinsel performansına aşamalı olarak yeniden kavuşur. Bu pedofili hastaları için bir çözüm değil. İnsan haklarına aykırı ” yorumları sonrası yeni taslakta bu ifadeden vazgeçildiği belirtilmişti. Taslağa son şekli, barolar, çocuk mahkemesi hâkimleri ve sivil toplumun görüşleriyle verilecek.