Gölcük kumpası, “Kumpas” mağduruna emanet...Birçok askerin tutuklandığı Balyoz soruşturmasında en kritik süreç 6 Aralık 2010 tarihinde yaşandı. Balyoz belgelerinin tartışıldığı dönemde gelen “İsimsiz ihbar maili” ile Gölcük Donanma Komutanlığı’nda arama yapıldı. Yapılan aramalar sonucunda yer döşemesinin ardında onlarca belge ve harddiskler bulundu.

Bu aramayı yapan isim ise şu anda firari olan ve FETÖ’den aranan savcı Fikret Seçen oldu. Aramanın ardından yer döşemesinin altında bulunan 5 No’lu harddisk Balyoz ve Poyrazköy soruşturmalarının en önemli delili haline geldi. Harddiskte adı geçen yüzlerce subay tutuklandı.  

17-25 Aralık’tan sonra inceleme başladı Ancak 17-25 Aralık soruşturmalarının ardında Balyoz süreci de tartışmaya açıldı. Askerlerin yıllarca tutuklu kalmasına yol açan belgelerin ‘sahteliği’ araştırılmaya başlandı. Bu kapsamda belgelerin bulunduğu Gölcük Donanma Komutanlığı da ‘kumpas’ sürecine ilişkin Mayıs 2014’te soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında harddiskler üzerinde ‘kimin olduğu hala ortaya çıkarılamayan’ parmak izlerinin ve o dönem donanmada görev yapan askerlerin telefon kayıtlarının incelemeye alındığı belirtildi. Bu gelişmeler hem Balyoz’un mağdur askerlerini hem de kamuoyuna umutlandırdı. 

FETÖ'CÜ SAVCIYA FETÖ SORUŞTURMASINI EMANET ETMİŞLER

Ancak bu umutların boş olduğu 15 Temmuz darbe girişimi ile ortaya çıktı. Nedeni ise Gölcük Askeri Savcılığı’na yapılan FETÖ operasyonuydu. Kumpas soruşturmasını yürüten askeri savcı yüzbaşı Kahni Yolcu tutuklandı. Yolcu ile birlikte Gölcük askeri savcılığında görev yapan askeri hakim ve savcıların bir çoğu tutuklandı.  

SORUŞTURMA KUMPAS MAĞDURUNA EMANET

Tutuklanan askeri savcı Yüzbaşı Kahni Yolcu’nun yerine atanan yeni savcı kumpas mağdurlarına yeni bir umut ışığı oldu. Yer döşemesinin altından çıkan belgelere ilişkin yürütülen “kumpas” soruşturmasının başına bir kumpas mağduru getirildi.

İzmir Askeri Casusluk davası kapsamında 15 ay tutuklu yargılanan Askeri Savcı Yüzbaşı Mustafa Ufuk Kök soruşturmanın başına getirildi. 15 ay tutuklu yargılandığı dava sonunda beraat eden Kök, şimdi Balyoz belgelerinin Donanmaya nasıl girdiğini ve harddiskin üzerindeki parmak izinin kime ait olduğunu araştıracak.



Donanmadaki aramayı şu anda FETÖ’den aranan savcı Fikret Seçen yapmıştı. 


Haber: Damla GÜLER / hurriyet.com.tr