Hasan KIRMIZITAŞ-Ali LEYLAK ŞANLIURFA/DHA

Aralarında PKK liderlerinden Murat Karayılan ile Abdullah Öcalan'ın, örgütten ayrılan kardeşi Osman Öcalan'ın da bulunduğu 75 sanıklı PKK davası 30 yıllık zaman aşımından dolayı düştü. 1980 yılı öncesi Şanlıurfa'nın Siverek ile Hilvan İlçesi'nde işlenen suçlar nedeniyle davanın zaman aşımı nedeniyle düşmesine karar veren mahkeme heyeti Osman Öcalan, Murat Karayılan ile diğer sanıklar hakkındaki yakalama kararını da kaldırdı.

Siverek ile Hilvan İlçesi'nde 1980 yılı ve öncesinde terör örgütü PKK adına eylem ve faaliyet yürüttüğü belirlenen 75 sanık hakkında, ‘terör örgütü üyesi olmak’, ‘örgüt adına faaliyette bulunmak’, ‘devletin temel nizamlarını yıkmak için silahlı örgüt kurmak’, ‘kasten adam öldürmek’ suçlarından 7 ayrı dava açıldı. 1988- 2000 yılları arasında açılan kamu davaları daha sonra birleştirildi.

Kamuoyunda ‘Siverek-Hilvan PKK ana davası’ olarak bilinen dosya Sıkıyönetim, daha sonra ‘Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde görüldü. DGM'lerin kapatılması ardından Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde gönderilen dosya, mahkemenin ‘görevsizlik' kararı vermesi üzerine Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi’ne gitti. Yargıtay, 2006 yılında yaptığı inceleme ardından davanın, Siverek Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesini kararlaştırdı. 4 yıldan bu yana Siverek Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava kapsamında, sanıkların ceza sınırları 10 yıldan fazla olduğu için CMK uyarınca 13 ‘nöbetçi avukat' ataması yapıldı. Aradan geçen süre içerisinde her duruşmada mahkeme heyeti ulaşılamayan sanıklar hakkında yakalama kararı vererek duruşmayı erteledi.

‘Terör örgütü üyesi, yöneticisi olmak, örgüt adına faaliyet yürütmek ve adam öldürmek' suçlarından büyük bölümü ömür boyu hapis cezası istemiyle hakkında dava açılan 75 sanık için Siverek'teki 26'ncı duruşmada ‘zaman aşımı' nedeniyle davanın ortadan kaldırılmasına karar verildi. 3 Kasım'da yapılan son duruşmada, suç tarihlerinin 12 Eylül 1980 ve öncesi olduğu hatırlatılarak, şöyle denildi:

“Dosyada yer alan tüm iddianamelerde belirtilen en ağır suçlarda dahi dava zaman aşımı sürelerinin 20 yıl olduğu, bu sürenin zaman aşımını kesen sebepler gerçekleşse dahi en fazla yarısı kadar uzayabileceği, dosyada yer alan bütün suçların zaman aşımlarının 12 Eylül 2010 tarihinde dolduğu anlaşıldığından tüm sanıklar hakkındaki kamu davasının belirtilen maddeler gereğince zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar verilmiştir.”
Mahkeme heyeti ayrıca aralarında Osman Öcalan ve Murat Karayılan'ın da bulunduğu bazı sanıklar hakkında çıkarılan yakalama kararının düşürülmesini kararlaştırdı. 30 yıllık zaman aşımından dolayı düşen dava sonunda, yargılama giderleri de kamu üzerine bırakıldı.

“30 YIL BOYUNCA SANIKLARA ULAŞILAMADI”
Yargılanan sanıklardan Murat Karayılan, Osman Öcalan, Ali Çetiner, Hasan Ağırağaç ve Doğan Sözer'in yasa gereği nöbetçi avukatlığına atanıp, davalara giren Avukat Şeyhmus İnal, 1980 ve öncesinde işlenen suçlar nedeniyle PKK'ya açılan ilk davalardan birisi ‘Siverek-Hilvan ana davası' olarak bilinen dosyanın düştüğünü söyledi. Çok sayıda sanığın, yüzlerce olay, eylem ve örgütsel faaliyetten yargılandığını hatırlatan Avukat İnal, şöyle dedi:

“Çoğunluğu PKK'nın kurucusu ve üst düzey yöneticisi olan sanıklara 30 yıl boyunca hiç ulaşılamadı ve bugüne kadar ifadeleri bile alınamadı. Bazıları halen örgütün yöneticisi olan, bazılarının öldüğü bilinen bu sanıklar, kimlik ve suçlarına bakılmaksızın kanun gereği, 30 yıllık zaman aşımından yararlanmış ve haklarındaki yargılama sona ermiştir. Böylece, PKK hakkında açılan ilk davalardan ‘Siverek-Hilvan ana davası' zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırıldı.”

KİMLER YARGILANIYORDU?
PKK adına açılan ve sanıkların toplu halde yargılandığı ilk davalardan birisi olup, zaman aşımı nedeniyle ortadan kalkan davada yargılanan 75 şüpheli, terör örgütünün kurucusu ve yöneticisi olmakla suçlanıyor. Bazıları ölen, bazıları yurt dışında olan, kimi örgütten kaçan kimi halen örgüt yöneticisi olarak yaşamını sürdüren ve zaman aşımından dolayı yargılanamayacak olan sanıkların isimleri şunlar:
“Murat Karayılan, Osman Öcalan, Ali Çetiner, Hasan Ağırağaç, Doğan Sözer, İrfan Palabıyık, Nezir Yavuz, Necati Ciba, Mehmet Ufak, Emin Caynak, Emin Dal, İsmail Karakeçili, Mehmet Milli, Sait Milli, İzzettin Evcil, Ali Oruç, Cemil Tüysüz, Şahap Ağırman, Ahmet Polat, Ahmet Yıldırım, Ömer Pertav, İlhan Tüysüz, Cuma Tak, Salih Modanlı, Mehmet Ali Artuk, Mehmet Yeşilkaya, İzzet Baykal, Hamit Kandal, Celalettin Delibaş, Abbas Yokuş, Mehmet Salğat, Orhan Yaşit, Bilal Alyakut, İbrahim Halil Alkan, Abuzer Bebe, Emin Bayık, Bahriyettin Bayık, Bedir Bayık, Mehmet Emin Caynak, Hacı Balık, İsmail Çetindağ, Osman Çetinkaya, Sıtkı Çevirici, İbrahim Halil Çevirici, Mustafa Demirkıran, Emine Gerger, Hatice Kandal, Hanım Kaya, Mahmut Cantaş, Mehmet Kevci, Hacı Abrak, Hüseyin Kırvar, Osman Kırvar, Zübeyir Karavar, Abdullah Köprü, Mehmet Karavar, Sefer Karahat, Nazım Sağlık, Mehmet Sevgat, Emine Şen, Rahime Ufak, Medet Gümüştaş, Şemsettin Aktaş, Veysi Aydın, İbrahim Halil Öğüt, Mehmet Emin Ertaş, Abuzer Defişet, İsmet Bebe, Abdullah Ekinci, Ramazan Aygün, Suphi Karakuş, Abdülkadir Özsoy, Ramazan Tüysüz, Budak Karamanlı, Ahmet Uzun.”


İLK SİLAHLI SALDIRI PKK ilk eylemini 30 Temmuz 1979 yılında Hilvan’ın Kırbaşı Köyü'nde, kayınpederi ziyaret eden dönemin Adalet Partisi Milletvekili ‘Bucak Aşireti' lideri Mehmet Celal Bucak'a yönelik gerçekleştirmişti. Bölgede daha çok ‘Apo'cular' ve ‘UKO'cular olarak bilinen PKK’lıların baskınında, 1 çocuk ölürken, Bucak yara almadan kurtulmuştu. Yörede etkin olan Bucak Aşireti, bunun üzerine devletin yanında yer alıp, çoğunluğu korucu olarak Siverek ve Hilvan’da PKK’ya karşı mücadele vermişti.