Geçen yıl  Ramazan Bayramı'nın 2'inci günü, Gaziantep'in Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürlüğü hizmet binasının yanında arızalı görünümündeki lüks otomobilde meydana gelen patlama sonucu 4'ü çocuk 11 kişi öldü. 2'si Suriyeli 70 kişi de yaralandı. Olayla ilgili tutuklu yargılanan 5 kişi daha tahliye edildi.  Daha önce de 2 kişinin tahliye edilidği davada tutuklu sanık kalmadı. Soruşturmasını tamamlayan Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10'uncu Maddesi'yle görevli Cumhuriyet Savcısı, biri firari, 7'si tutuklu toplam 12 sanık hakkında, bölge Ağır Ceza Mahkemesi olarak görev yapan Adana 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açtı. Bombayı patlattığı ileri sürülen firari sanık 'Firaz' kod adlı Murat Filiz (27) ile ona yardım ettikleri öne sürülen Filiz'in kardeşleri Hurşit Filiz (31) ve Rüstem Filiz (29) ile Yusuf Orçu (21), Barış Tutuş (28), Yusuf Aktoprak (30), Mustafa Çetiner (29), Mahmut Halman (55) ile tutuksuz sanıklar Hikmet Halman (45) ve Kadir Konuk (33) hakkında 11 kişiyi öldürme, 70 kişiyi öldürmeye teşebbüs ve 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma' suçlarından toplam 82 kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 919 yıla kadar hapis cezası istendi. Tutuksuz diğer sanıklar Mustafa Aydın'ın (42) 15 yıla, Haydar Yılmaz'ın (34) da 21 yıla kadar hapsi talep edildi. Hakim karşısına çıkan sanıklar, haklarındaki suçlamayı kabul etmedi. Bombalı aracı Şanlıurfa'dan Gaziantep'e götüren çekicinin şoförü Mustafa Çetiner, bombacı ile 2 saat yolculuk ettiklerini ancak, rahatsız edici bir davranışına şahit olmadığını söyledi. Olay yerinden ayrıldıktan bir süre patlama sesi duyduğunu belirten Çetiner, "Ben doğalgaz veya tüp patlayabileceğini düşündüm. Daha sonra işimin bittiğini haber vermek için patronumu aradım" dedi.
 
Bombacıya yardım etmekle suçlanan sanık Mahmut Halman da, "Ben Siverek'te ilköğretim okulunda müdür yardımcısıyım. Eşim ve çocuklarımla birlikte özel otomobilimle giderken aracın yanındaki kişi el kaldırdı. Yardım etmek için durdum. Aracının arızalı olduğunu ve çekiciye ihtiyacı olduğunu söyleyince tanıdığım çekiciyi aradım. Sonra da yolumuza devam ettik" diye konuştu.
 
Diğer sanıklar da olay günü Diyarbakır'dan yola çıkarak Şanlıurfa ve Gaziantep ve Adana üzerinden gezerek Mersin'e tatile gittiklerini, yol güzergahında, patlamanın olduğu araçtakilerle hiç bir iletişimleri olmadığını söyledi. Patlamada ölenlerden 11 yaşındaki Sevgi Gülperi İnanç'in annesi Nuray İnanç, bombalı saldırıyı yapanların en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

5 TAHLİYE

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Hurşit Filiz, Rüstem Filiz, Yusuf Orçu, Barış Tutuş ile Yusuf Aktoprak'ın yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi. Diğer 2 sanık ise daha önceki duruşmalarda tahliye edilmişti. Böylece, davada tutuklu sanık kalmadı. 'Firaz' kod adlı Murat Filiz ise aranıyor.


ADANA/DHA