Savcılıkların, işin önemi, yoğunluğu ve zaman darlığı gibi gerekçelerle şüpheliler hakkında zorla getirme kararı verdiği, bunun da hak ihlallerine yol açtığına dikkat çekilen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ imzalı genelge, 20 Şubat'ta tüm cumhuriyet başsavcılıkları ve 137 ağır ceza merkezine gönderildi. Genelgede dikkat çekilen 6 husus şöyle:

Kanunlarda öngörülen zorunluluk halleri dışında, usulüne uygun bir şekilde şüpheliler davetiye ile şikayetçi, mağdur, tanık ve bilirkişiler ise çağrı kağıdı ile çağrılsın.

Mağdur, şikayetçi, tanık ve bilirkişiler telefon, telgraf, UYAP, SMS, elektronik posta gibi araçlarla da çağrılabilir.

Çocuklar için zorla getirmeye en son çare olarak başvurulmalı. Çocuklar hakkında verilen zorla getirme kararlarının infazı sırasında, bulundukları yaş ve yaşadıkları sosyal çevre gözetilmeli.

Kararlarda, zorla getirilecek kişinin kimliği, getirilme nedenleri ayrıntılı ve açıkça belirtilmeli.

Uygulanan zorlama ve özgürlük kısıtlamaları, ifade alınmasına yetecek kadar sınırlı olmalı. Bu kişiler nezarette bekletilmemeli ve kısa sürede çağıran makama çıkarılmalı. Bu kişilerin şüpheliler gibi bir gün önceden gözaltına alınmasının Anayasa'nın 19. maddesindeki kişi özgürlüğü ve güvenliğinin ihlaline aykırılık teşkil edeceği hatırdan çıkarılmamalı.

Hakkında zorla getirme kararı verilen kişiler, tutuklu ya da hükümlü olmadığı dikkate alınarak, tutuklu veya hükümlülerin muhafaza edildikleri yerlerde tutulmamalı.


Fevzi ÇAKIR/Haber Türk