Adliye koridorları bu haftaya da yoğun bir mesaiyle başladı. Diyarbakır'da KCK Ana Davası'nın 33. duruşması görülürken, İstanbul Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde İkinci Ergenekon Davası'nın 147., Balyoz Planı Davası'nın ise 60. duruşması görülüyor. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ise Gölcük'te ele geçirilen mühimmatla ilgili davanın 2. duruşması görülüyor. 


KCK ANA DAVA / DİYARBAKIR
Diyarbakır'da 104'ü tutuklu 152 sanığın yargılandığı KCK Ana Davası'nın 33. duruşması başladı. Duruşmaya Diyarbakır, Mardin Midyat, Siirt ve Bingöl cezaevlerinde tutuklu bulunan 102 tutuklu sanık getirilirken, 2 tutuklu sanığın ise sağlık sorunları nedeniyle getirilmediği belirtildi. Sabah erken saatlerde geniş güvenlik önlemleri altında zırhlı araçlarla adliye sarayına getirilen KCK tutuklu sanıkları için 33. duruşma Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. 
Duruşmaya katılmak üzere Diyarbakır Adliye Sarayı'na gelenler ise polis ekipleri tarafından detaylı bir şekilde arandıktan sonra içeri alındı.


İKİNCİ ERGENEKON DAVASI / İSTANBUL
İkinci ''Ergenekon'' davasının 147. duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesinde oluşturulan küçük salonda görülen duruşmaya, CHP Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan ve eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 11 tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve ''Odatv Davası'' kapsamında tutuklu olan bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük katıldı.
Duruşmada çapraz sorgusuna devam edilen Tolon, Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin sorularını yanıtladı. Geçen cuma günü Tolon'un tansiyon sorunu nedeniyle rahatsızlanması üzerine duruşmayı bitiren Başkan Özese, Tolon'a oturarak soruları yanıtlayabileceğini söyledi. Ayakta soruları yanıtlamaya devam eden Tolon da, yorulduğunda mahkemeye söyleyeceğini kaydetti.
Tolon, soru üzerine Patalya Oteli'nde düzenlenen Diyalog Grubu'nun toplantılarına katıldığını belirterek, ''60-70 kişi vardı. 5 tane de siyasi parti başkanı vardı. Doğu Perinçek (Milli İktidar Partisi) parti kurulması konusunda öneride bulundu. Herkese söz verildi. Ben de 'Küçük küçük partiler akla mantığa sığmaz. Parti kurulmasını bilmiyorum, siyasi parti liderleri anlatsın' dedim. Perinçek, konuşmama müdahale ederek, 'Paşam böyle mi olur?' dedi. Ben de, ''Ne o sözlerimden rahatsız mı oldun?' dedim'' diye konuştu.
İşçi Partisi'nin hiçbir toplantısına katılmadığını ifade eden Tolon'a, Başkan Özese, bu partiye yönelik Ankara'daki aralamalarda bulunan bir belgede Tolon'un adının bir listede, konuşulacak kişiler arasında geçtiğini belirterek, ''Sizinle herhangi bir görüşme yapıldı mı?'' diye sordu. Tolon da, İşçi Partisi'nin hiçbir çalışmasına katılmadığını ifade ederek, ''Onlar kendi zihinlerinde düşünmüşler. 2006 yılında düşünmüşler. 2007'de de, 'gel bize üye ol' diyeceklerdi, herhalde'' dedi.


"PSİKOLOJİK HAREKAT DAİRESİ VARDIR"
Özese'nin, ''Ümit Sayın, bir görüşmesinde Psikolojik Harp Dairesinin harekete geçmesinden söz ediyor'' demesi üzerine Tolon ''Psikolojik Harp Dairesi yoktur. Psikolojik Harekat Dairesi vardır. Birisi iki satır yazı yazacak. Genelkurmaya gidecek. Genelkurmay da 'hay hay' deyip işlem yapacak... Sayın'ın benimle yaptığı konuşma sırasında beyanlarında tutarsızlık vardı'' dedi.
Sayın ile Atasoy'un kendisiyle yaptığı görüşmede ayrıca enstitüde yeniden yapılanma olduğunu, AİHM'de TSK aleyhine devam eden davalarda bu yapılanmanın olumsuz raporlar verebileceğini ifade ettiklerini anlatan Tolon, ''Üniversite içinde yeni rektörden sonra kadrolaşma hareketi olduğunu söylediler. TSK ile ilgili olduğu için anlattıklarını yazılı istedim. 'Yazılı getirin karargahta işlemini yaptırırız' dedim. Bu raporu istihbarat subayıma teslim etmiş. Raporun üzerine de benim, MİT Bölge Başkanlığına koordine edilmesi konusunda notum var'' dedi.
Tolon'un çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından duruşmaya ara verildi. 


BALYOZ DAVASI / İSTANBUL
Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 249'u tutuklu 365 sanıklı davanın 60. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesinde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Çetin Doğan ve MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu tutuklu 183 sanık katıldı.
Duruşmaya, tutuklu sanık emekli Hava Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu'nun savunmasının alınmasıyla devam ediliyor.


GÖLCÜK'TE ELE GEÇİRİLEN MÜHİMMAT / İSTANBUL
Koramiral Kadir Sağdıç'ın da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 10 sanığın, Gölcük Donanma Komutanlığında ele geçirilen belgelere ilişkin yargılandığı davanın ikinci duruşması başladı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Kemalettin Yakar, Behçet Altıntaş, Mehmet Cem Çağlar, Erdinç Yıldız ve Hüseyin Hançer ile bu davanın tutuksuz, ''Balyoz Planı'' davasının tutuklu sanıkları Koramiral Kadir Sağdıç ve Albay Ali Türkşen katıldı. Tutuksuz sanıklardan Tanju Veli Aydın da duruşmada hazır bulundu.
Görüntülü ve sesli kayıt alınan duruşmada, sanıklardan Kadir Sağdıç'ın avukatı Hüseyin Ersöz, davanın yine bu mahkemede görülen ''Poyrazköy'de bulunan mühimmat'' davasıyla aynı iddiaları kapsadığını ve bu nedenle açıldığını savunarak, ''Müvekkilim aynı suç nedeniyle iki ayrı davada yargılanıyor. Bu hukuksuzdur. Bu davanın reddini talep ediyorum' dedi. Ersöz ayrıca, davanın görevsizlik kararıyla askeri mahkemeye gönderilmesini de talep etti.
Mahkeme heyeti, talebi değerlendirmek için duruşmaya bir süre ara verdi.



 HABERTURK.COM VE AJANSLAR