Mehmet Ağar'ın, “Susurluk” davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili, “Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu” iddiasıyla yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki görülen ve vareste tutulan sanık Ağar'ın hazır bulunmadığı duruşmaya, avukatı Abdulkadir Toluç katıldı.

Cumhuriyet Savcısı, dosyanın kapsamı ve mahiyeti ile iş yoğunluğu nedeniyle esas hakkındaki görüşünü hazırlayamadığını belirterek, süre istedi. Mahkeme, soruşturmanın genişletilmesi talebi olmadığı takdirde, esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için iddia makamına süre vererek, duruşmayı erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Mehmet Ağar, Susurluk davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili, “Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu” gerekçesiyle yargılanıyor.

Danıştay 1. Dairesi, Ağar'ın, “Cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek” iddiası yönünden lüzum-u muhakemesine ve eylemine uyan TCK'nın, “Suç işlemek için örgüt kurmak” başlıklı 220. maddesi gereğince yargılanmasına karar vermişti.

Danıştay İdari İşler Kurulu da 1. Dairenin kararını onayarak dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti. Mehmet Ağar'ın “vali” statüsünde olduğu gerekçesiyle, dosya Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde görüşülmüş, Ağar'ın, isnat suç tarihinde “Emniyet Genel Müdürü” olduğuna işaret eden daire, “görevsizlik” kararı vererek dosyayı Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne iletilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti.

Dosyanın tevzi edildiği Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi de “görevsizlik” kararı vererek dava dosyasını, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti. (AA)