Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ile eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'nün de aralarında bulunduğu 3'ü tutuklu 33 sanığın yargılandığı Kafes Eylem Planı davasında AGOS gazetesinin müdahillik talebi kabul edildi.

AGOS GAZETESİ MÜDAHİLLİK TALEBİNDE BULUNDU
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün başlayan duruşmada AGOS gazetesi avukatları, gazeteye ve abonelerine tehdit mektupları gönderildiği, abonelerin isimlerinin liste olarak sanıklardan ele geçirildiğini belirterek hem gazete hem de gazete çalışanı Aris Nalcı adına müdahillik talebinde bulundu.

SANIK SAMANCI, GÖREVSİZLİK TALEBİNDE BULUNDU
Tutuksuz sanıklardan Albay Metin Samancı ise mahkemenin görevsizlik kararı vererek dosyayı askeri mahkemeye göndermesini talep etti. Diğer sanık avukatları da müdahillik talebinin reddedilmesini istedi.

SAVCI SARAÇ İKİ TALEBİ DE REDDETTİ
Duruşma savcısı Nuri Ahmet Saraç, askeri mahkemelerin asker kişilerin askerlikle ilgili suçlarına baktığının belirterek söz konusu iddiaların özel yetkili mahkemenin suç alanına girdiğini belirterek Samancı'nın talebinin reddedilmesini istedi. Savcı Saraç, AGOS gazetesi ve Aris Nalcı'nın suçtan etkilendiklerine dair somut delil bulunmadığı ve bu konu ile ilgili suçlamanın başka bir soruşturmanın konusuna girdiğini gerekçe göstererek müdahillik talebinin de reddine karar verilmesini talep etti. Talepleri dinleyen mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.

GÖREVSİZLİK KARARI REDDEDİLDİ
Aranın ardından kararları açıklayan mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, görevsizlik talebinin reddedildiğini söyledi. Mahkeme başkanı, atılı suçların terör suçu olarak nitelendirildiğini ve TCK 250. madde ile yetkili ağır ceza mahkemelerinde bakılır hükmünün yer aldığı gerekçesiyle mahkemenin yetkili olduğunu belirterek görevsizlik talebinin reddedildiğini belirtti.

AGOS MÜDAHİL OLDU
Başkan Yılmazabdurrahmanoğlu, Agos gazetesi adına Aris Nalci'nin müdahillik talebinin ise kabul edildiğini açıkladı. Yılmazabdurrahmanoğlu, kararların oy çokluğu ile alındığını belirtti. Üye hakim Oktay Kuban kararlara şerh koydu.

ÖĞÜTÇÜ: "BEN 40 SENE DEVLETE HİZMET ETTİM"
Duruşmaya ara verildiği sırada AGOS Gazetesi avukatları ile sanıklar arasında tartışmalar yaşandı.Duruşma arasında ilk olarak Agos Gazetesi avukatlarından Bahri Belen ile emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü tartıştı. Belen'in, "Biz sizi şu anda suçlu olarak görmüyoruz.Daha yargılama yapılmadı" sözleri üzerine Öğütçü, "Ben 40 sene devlete hizmet ettim" dedi.

ALBAY ERAKYOL: "SENİN PATRONUN KİM?"
Daha sonra araya giren davanın tutuklu sanıklarından Albay Mücahit Erakyol, "Davayı geciktiriyorsunuz.Benim için bir dakika bile önemli" diyerek avukat Bahri Belen'e seslendi. Belen bu sözler üzerine, "Bizim için bir saniye bile önemli" dedi. Daha sonra Erakyol'un 'Senin patronun kim' sözlerine sert tepki gösteren avukat Belen, "Kimse benim patronum olamaz' diye bağırdı.Bu tartışmanın üzerine tutuklu sanıklar duruşma salonundan çıkarıldı.Müdahil avukatlarda salondan çıkarak dışarda beklemeye başladı.(dha)

İDDİANAME
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'!nde görülecek davanın 65 sayfalık iddianamesinde, zanlılar emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, Koramiral Kadir Sağdıç, Tuğamiral Mehmet Fatih İlgar'ın "Ergenekon silahlı terör örgütüyle doğrudan bağlantılı olarak kafes operasyonu eylem planını hayata geçirmek üzere faaliyet yürüten yasa dışı örgütlenmede 'danışma kurulu' adı altında emir ve komuta yetkisini haiz örgüt mensubu oldukları" belirtiliyor.

İddianamede, Mücahit Erakyol, Deniz Erki, Tanju Veli Aydın, Emre Sezenler, Hüseyin Doğancı, İsmail Bak, Metin Samancı, Levent Gülmen, Aydın Ayhan Saraçoğlu, Bülent Aydın, Bora Coşkun, Süleyman Erharat, Murat Aslan, Emre Tepeli, İbrahim Öztürk, Halil Özsaraç, Gürol Yurdunal, Ümit Özbek, Bülent Karaoğlu, Daylan Muslu, Hüseyin Erol, Mehmet İnce, Alpay Belleyici, İsmail Zühtü Tümer, Levent Olcaner, Özgür Erken, Metin Fidan, Türker Doğanca, Mesut Adanur ve Metin Keskin'in eylemlerinin de "Ergenekon silahlı terör örgütüyle doğrudan bağlantılı olarak kafes operasyonu eylem planını hayata geçirmek üzere faaliyet yürüten yasa dışı örgütlenmenin üyesi olma" suçunu oluşturduğu kaydediliyor.

Tüm sanıkların TCK'nin 314. maddesinin 2. fıkrası ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5. maddesi uyarınca 7,5 ile 15'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin, savcılığın Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmatla ilgili dava ile bu davanın birleştirilmesi yönündeki talebini duruşmada karara bağlaması bekleniyor. (dha, aa)