Kayhan KARACA
ntvmsnbc

Strasbourg Mahkemesi, işyerinde tuvalet olmadığı gerekçesiyle Ankara'dan davacı olan bir memurun başvurusunu, "iç hukuk yollarını tüketmediği" gerekçesiyle geri çevirdi.

Antalya'da vergi dairesi memuru olan Mehmet Bayrakcı adlı davacı, çalıştığı işyerinde kendisi gibi özürlüler için özel tuvalet olmamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ayrımcılıkla ilgili maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle 2008 yılı sonunda Strasbourg Mahkemesi'ne başvurmuştu.

AİHM belgelerinde, Bayrakcı'nın, geçirdiği bir trafik kazası sonucunda bir bacağını kaybettiği ve yüzde 60 özürlü olduğu not edildi. AİHM, Bayrakcı'nın işyerinde özürlülere özel tuvalet için müdürüne yaptığı başvuruya "kadınlar tuvaletini kullan" cevabını aldığı da kaydedildi.

Vergi dairesi müdürlüğünün bu yanıtını Ankara Mahkemeleri gündemine taşıyan Bayrakcı'nın bu başvurusu da, "Binanın düzenlenmesinden müdür değil idare sorumludur" gerekçesiyle 2007 yılında reddedildi. Ankara Mahkemesi, Bayrakcı'dan kadınlar tuvaletini kullanmasını istenmesinin "ihtiyaçtan kaynaklandığına" hükmetti.

AİHM, işyerinde özürlüler için özel tuvalet olmamasının, Mehmet Bayrakcı'nın günlük yaşamında ciddi ve gerçek sonuçlar doğurduğu ve Bayrakcı'nın yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek düzeyde kendisinde sıkıntı ve küçük düşürücü duygu yarattığınının "şüphe uyandırmadığını" belirtip, bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "özel hayatın korunması"yla ilgili 8'inci ve "ayrımcılığın yasaklanması"yla ilgili 14'üncü maddelerinin kapsam alanına girdiği tespitinde bulundu.

Ancak AİHM, Bayrakcı'nın sadece kendi müdürüne karşı tazminat davası açmış ve konuyu idari mahkemeler önüne taşımamış olmasını göz önünde bulundurarak, "iç hukuk yollarının tüketilmediğine" kanaat getirdi ve başvuruyu "kabul edilemez" ilan etti.

Karar, AİHM kulislerinde özürlülerin hakları açısından "önemli" olarak tanımlanıyor.