Eski Milletvekili Mahmut Alınak, haklarında açılan davanın bugünkü duruşmasında Kürtçe ifade vermelerine karşın Kürtçe sözcüğünün tutanaklara geçirilmediğini ifade etti. Alınak, tarihte bir ilki gerçekleştirerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) Kürtçe başvuru yapacaklarını belirtti.

Kapatılan DEP eski milletvekillerinden ve eski DTP Kars İl Başkanı Mahmut Alınak, geçen yıl DTP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasını Kars'ta protesto etmiş, protestoda bulunan Alınak ve 94 kişi hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla dava açılmıştı. Davanın duruşması bugün Kars Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Alınak, yaptığı açıklamada Dağpınar Belediye Başkanı Ayhan Erkmen ile partililerin katıldıkları duruşmada mahkeme başkanının Türkçe sorduğunu, kendilerinin de Kürtçe cevap verdiğini ancak anlaşamadıklarını, tüm ısrarlarına rağmen Kürtçe sözcüğünün tutanağa geçirilmediğini belirten Alınak, "Oysa o tutanağın kağıdı ve o bilgisayarın parası Kürtlerden de alınan vergilerle karşılanıyor. Mahkeme heyetinin maaşı da aynı şekilde Kürtlerden de alınan vergilerle ödeniyor. Böylece Kars Mahkemesi, Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi gibi devletin asırlık ret ve inkar siyasetini uygulamış oldu. Açıktır ki devlet yasama, yargı ve yürütmesi ile bir bütün olarak söz birliği etmiştir. Devletin gözünde Kürt ve Kürtlük suçtur. TRT 6 ve benzeri uygulamalar göz boyamadır, sahtekarlıktır" dedi.

Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurarak kararın iptalini isteyeceklerini, mahkeme tarihinde bir ilki gerçekleştirerek başvurularını Kürtçe yapacaklarını bildiren Alınak, "Böylece AİHM ilk defa bir Kürtçe başvuruyu karara bağlayacak. Bu durumda AİHM ya devlet gibi, "Kürtçe diye bir dil yoktur' diyerek talebimizi dil yönünden reddedecek ya da Türkçe açılan davaları nasıl karara bağlıyorsa Kürtçe açılan bu davamızı da karara bağlayacak. Böylece Kürtçe, uluslararası bir mahkemece resmiyet kazanmış olacak" dedi.
Alınak, AİHM'e dava açtıklarında Birleşmiş Milletler'i de olup bitenler hakkında bilgilendireceklerini ve bu başvuruyu da Kürtçe yapacaklarını ifade ederek AİHM'in başvurularını dil yönünden reddetmesinin "Kürtleri yok sayan ikinci Lozan" olacağını ve bu durumda yeni bir plan uygulayacaklarını kaydetti.(ANKA)
(HH/ÖMR)