Hakkı KURBAN

Memurlar dikkat! "Aile işidir" deyip geçmeyin. Devlet Personel Başkanlığı, kızına ait şirketin bazı işlerini "vekaleten" yürüten memuru kusurlu bularak fiili cezasının da 1 yıldan 3 yıla kadar kademe ilerlemesinin durdurulması olduğu belirtildi. İsmi açıklanmayan ve öğretmenlik yaptığı belirtilen vatandaşın durumu konusunda DPB, kurum da ilgili kanunlardaki hükümleri tek tek inceleyerek, benzer iş yapan veya yapmayı düşünen kamu görevlileri için önemli bir uyarıda bulundu.

TİCARİ FAALİYETTE BULUNAMAZ!

DPB, kanunun "Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı" başlıklı maddesine atıf yapılırken, "Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar" hükmü hatırlatıldı.

Kanunda devlet memurlarına ticaret yapmalarının veya diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmalarının da yasaklandığı kaydedilerek, fiilin ağırlık derecesine göre "bulunduğu kademede ilerlemesinin 1-3 yıl durdurulması" cezası verilmesi gerektiği belirtildi. Bu çerçevede, başvuruda adı geçen öğretmenin, kızının eğitim gereçleri ve ofis mobilyalarıyla ilgili şirketinin işlemlerinde vekil tayin edilmesinin, ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyette bulunma yasağını ihlal olduğu kaydedildi.