MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın sorumlularının yargılandığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatıyla, yeniden ifadesi alınan şirketin patronu Alp Gürkan hakkında yürütülen soruşturmada, iki kez savcı değişikliği oldu. Birinci savcı izne çıktı, ikinci savcı da seminere gidince dosyayı devretti. Üçüncü savcının ise bilirkişilerin raporunun tamamlamasından sonra dava açıp açmamaya karar vereceğini avukatlara ifade ettiği öğrenildi. Mağdur avukatlardan Denizer Şanlı, "Alp Gürkan'a zor dokunulacak. Bir şekilde dokunulamıyor, bununla ilgili hukuki prosedürler yavaşlatılıyor" dedi.

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madenci yaşamını yitirdi. Olayın ardından başlatılan adli soruşturmada, 'olası kastla öldürme', 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu toplam 46 sanık yargılanmaya başladı.

Halen yargılamanın yapıldığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, geçen ağustos ayındaki ara kararında, şirketin patronu Alp Gürkan için, soruşturma talimatı verdi. Bunun üzerine, Soma Cumhuriyet Başsavcılığı, olayın ardından düzenlediği basın toplantısında, "Görevimden çekilmem, patron olmadığım anlamına gelmez" yönünde açıklama yapan Alp Gürkan için inceleme yaptı. 

"PATRONUM AMA SORUMLU DEĞİLİM"

Alp Gürkan da, geçen 9 Kasım'da, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılı olarak sunduğu ifadesinde, daha önce hakkında hem savcılığın, hem de itiraz üzerine dosyayı inceleyen mahkemenin takipsizlik kararı verdiğini hatırlattı. Alp Gürkan, kazadan sonra maden ocağındaki basın toplantısında söylediği, “Görevimden çekilmem, patron olmadığım anlamına gelmez" sözlerine de ifadesinde açıklık getirdi. Kaza günü, facianın yaşandığı ocağın sahibi olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi bulunmadığını anımsatan Alp Gürkan, "Kazanın meydana geldiği maden ocağını işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. isimli şirketin en büyük ortağı durumundayım. Bu durumda hukuki anlamda şirketin patronu sayılırım. Şirketin patronu olduğum için de şirketin Yönetim Kurulu Başkanını ve diğer üyelerini hukuken değiştirebilme yetkisine sahip bir kimseyim. Bu durumda 'şirketin patronu benim, şirkette yetkilerim var' demem gayet doğaldır. Ancak bu şekilde yaptığım beyan hiçbir şekilde hukuki ve cezai sorumluluk sahibi olduğum şeklinde yorumlanamaz" dedi. 

"BAŞKA TEDBİR ALMA İMKANI YOKTU"

İfadesinde, görev yaptığı süre içerisinde kendisi adına hareket edecek işveren vekilleri görevlendirdiğini de anlatan Alp Gürkan, "İşçi sağlığı ve iş güvenliğine önem verdiğim için bu şekilde hareket ettik. İşin gerçeği, kazanın meydana geldiği ocakta yönetim kurulu olarak alınması gereken tüm tedbirler alınmıştır. Bunun haricinde başkaca bir tedbir alma imkan ve ihtimalim bulunmamaktadır" dedi. 

SAVCILAR BİLİRKİŞİ RAPORUNU BEKLEMEYE BAŞLADI

Ancak geçen ağustos ayında Alp Gürkan hakkında başlayan soruşturmada görev yapan savcılar, çeşitli gerekçelerle dosyadan ayrıldı. Birinci savcı izne çıkınca, ikinci savcı da seminere gidince dosyayı devretti. Davayı takip eden avukatlar üçüncü savcının ise bilirkişilerin raporunun tamamlamasından sonra dava açıp açmamaya karar vereceğini ifade ettiğini belirtti.

Alp Gürkan hakkında suç duyurusunda bulunan mağdur avukatlarından Denizer Şanlı, "Mahkeme kararından sonra yani suç duyurusundan sonra 8 ayda üçüncü savcı geldi. Muktedirleri soruşturmanın ne kadar zor olduğunu gösteren önemli bir emare. Deliller çok açık, cinayet sonrasında basın açıklamasında açıkça ikrar ediyor; 'Ben şirketin patronuyum.' Bu sözlerden sonra açıkçası dava açılması lazım. Hakkında gerekçesiz olarak takipsizlik veriliyor. Mahkemenin suç duyurusuna rağmen sürüncemede bırakılıyor, hakkında dava açılması istenmiyor. Alp Gürkan'a zor dokunulacak. Bir şekilde dokunulamıyor, bununla ilgili hukuki prosedürler yavaşlatılıyor, bahaneler üretiliyor" dedi.



Taylan YILDIRIM/ MANİSA,(DHA)