BAHRİ KARATAŞ İzmir DHA

İnşaatı devam eden Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı’nda, 16 Temmuz’da meydana gelen hava tankı patlamasında, işçiler Raşit Topal (40) ve Ahmet Ertekin (29) yaşamlarını yitirmiş; Erkan Asal (23), Hakan Topal (25), Ökkeş Yıldız (24) ve Fatih Demirer (53) yaralanmıştı. Olayla ilgili dava, 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

İddianamede, patlayan tankın menşeinin bile belli olmadığını, ölen işçilerin bunu kullanmak için eğitilmediklerini vurgulayan Savcı Murat İnci, hepsi de tutuksuz yargılanan; yüklenici firmanın şantiye sorumlusu proje müdürü G.O., iş sağlığı ve güvenliği mühendisi H.Y., tünel çalışmaları sorumlusu H.D., şantiye sorumlusu S.E., teknik işler malzeme ve koordinasyon sorumlusu H.B., işçi ve tünel mühendisi T.A.’nın, 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

H.D., suçlamaları kabul etmedi, “Benim görevim tünel kazılarını yönetmektir. Olay olduğunda yoktum. Patlayan hava tankı firmamıza ait değil. Proje müdürlüğünü, G.O. yapmaktadır” dedi. S.E. de yapılan işle kendisinin doğrudan ilgili olmadığını öne sürdü. T.A., “Kompresörü veya hava tankını çalıştırın diye talimat vermedim. Tankın çalışması işi ve yetkisi, makine mühendisine aittir. Ancak bizde de diğer firmada da makine mühendisi yoktu. Herhangi bir ihmalim olmadı” diye konuştu. Diğer sanılar da suçlamaları kabul etmedi.

Olayda yaralanan Hakan Topal ise, “Kompresör, ikinci denememizde çalıştı. Daha sonra su tesisatına geçtik. Kontrolü yaparken tank patladı. Tesisat çekme işini bana T.A. verdi” dedi. Mahkeme heyeti, istenen belgeler geldikten sonra, dosyanın, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde görevli uzmanlardan oluşturulacak beş kişilik bilirkişi heyetine gönderilmesine karar vererek, duruşmayı marta erteledi.