10'u tutuklu toplam 176 sanık, ikinci defa hakim karşısına çıkacak. Sanık sayısının çokluğu sebebiyle dava dört gün boyunca sürecek. 10'u tutuklu 51 sanığın katıldığı bugünkü duruşmada müşteki, ertesi gün de tanık beyanları alınacak. Son gün ise talimatla alınan ifadeler okunacak. Davanın Ergenekon davasıyla birleştirilmesi talep edilmiş ancak reddedilmişti.

İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 1,5 yıl süren teknik takibinin ardından düzenlediği operasyonla yakalanan, daha önce silahlı çete kurma suçundan cezaevine giren A.T.B. elebaşılığındaki grubun, yeniden suç örgütü oluşumuna giderek yasadışı faaliyetlerde bulunduğu iddia edilmişti. Sanık A.T.B., mahkemede, "Başbakan Tayyip Erdoğan'a suikast planı yapan, darbe planlayan bir örgütle benim ne işim olabilir? Ergenekon örgütünü bilmiyorum. Veli Küçük ile tanışıklığım yok.'' demişti.

Temmuz 2008'de A.T.B. ve yanındaki kişilerin yasadışı faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla İzmir, İstanbul, Ankara, Aydın, Kuşadası, Muğla, Balıkesir, Samsun, Mersin, Kayseri, Zonguldak ve Antalya'da operasyon düzenlenmişti. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait bir Skorsky helikopterin de kullanıldığı ''Anafor'' operasyonunda, A.T.B. ile birlikte emekli albay, emekli askeri savcı, emekli iki uzman çavuş, Danıştay'da hakimlik görevinden istifa etmiş bir avukat ve işadamlarıyla İzmir'de daha önce Asayiş Şube Müdür Vekilliği yapan emekli polis müdürü H.E.'nin de aralarında bulunduğu 58 kişi yakalanmışttı. Zanlılarla birlikte 21 tabanca, 11 pompalı tüfek, bunlara ait çok sayıda mühimmat ve bir çelik yelek ele geçirilmişti. Operasyonun devamında eski İzmir Emniyet Müdürü yardımcılarından C.T. ile Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu'nun ifadesine başvurulmuş, bağlantılı olarak kumarhanelere düzenlenen ikinci operasyondaysa 6'sı polis 11 kişi gözaltına alınmıştı.

Örgütün İbrahim Tatlıses'in Kuşadası'ndaki otelinin basılması ve Özcan Deniz'in vurulması suçlarını işlediği, tefecilikten yargılanan Vedat O.Ç.'nin de aralarında bulunduğu bazı kişilerin gayrimenkullerine el koyduğu iddia edilmişti. Sanıkların suç işlemek için silahlı örgüt kurmak ve üye olmak, nitelikli yağma, kasten yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, ihaleye fesat karıştırma, tehdit, rüşvet ve genel güvenliği kasten tehlikeye sokma gibi suçlardan cezalandırılması talep edilmişti. (CİHAN)