Yargıda reform niteliğinde değişikliklerin yanı sıra, darbecilerin yargılanmasının önünü de açan anayasa değişikliğinde kritik haftaya girildi. Raportör Ali Rıza Çoban’ın bu hafta raporunu tamamlayarak Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a sunacağı belirtilirken bazı üyelerin görüşmelerinin en kısa zamanda gündeme alınması için Kılıç’a baskı yaptığı iddia edildi.

İHSAS-I REY TARTIŞMALARI

İptal görüşmesinde bir diğer kritik konu ise üye Fulya Kantarcıoğlu ile eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’a ait dinleme kayıtlarının gölgesi altında yapılacakolması. İnternet ortamına düşen ve tarafların da kabul ettiği görüşmelerde, Kantarcıoğlu’nun, paket TBMM’de görüşüldüğü esnada, CHP’ye taktik verdiği ortaya çıkmıştı. CHP lideri Deniz Baykal, iptal ve yürürlüğü durdurma davası açılması öncesinde eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’dan, AYM’nin nabzını yoklamasını ve yürürlüğü durdurma için nasıl bir yol izlendiğini öğrenmesini istemiş ve Oktay da bu konuda detaylı bilgileri almıştı.

‘BİR MADDE DÜŞTÜ GERİYE İKİ MADDE KALDI’

Oktay’ın, Baykal’ın ‘Hareketlen’ çağrısı üzerine TBMM’de oylamalar yapıldığı sırada, Kantarcıoğlu’ndan detaylı bilgiler aldığı tespit edilmişti. Ergenekon soruşturması kapsamında teknik takibe yakalanan görüşmelerde Oktay, önemli bir maddenin (parti kapatmaya ilişkin düzenleme) düştüğünü geriye önemli iki maddenin daha kaldığını da ifade ediyor.

KANTARCIOĞLU’NDAN TARİHİ ‘İÇTİHAD’ İTİRAFI 

Kantarcıoğlu, Oktay ile yaptığı telefon konuşmasında türban davası konusunda itiraf gibi açıklamalar da yapıyor. Kantarcıoğlu, AYM’nin, yürürlüğü durdurma başvurularında anayasa ve yasada olmamasına karşın içtihat oluşturduğunu söylüyor. Anayasa’da anayasa değişikliklerinin yürürlüğünün durdurulması için özel bir hüküm olmadığını ifade eden Kantarcıoğlu, “Çünkü zaten biliyorsunuz Anayasa’da yürürlüğü durdurma yok” itirafında bulunuyor. Oktay ise “oluşturmak lazım” diyor.  

Yüksek Mahkeme daha önce ‘inceleyemem’ kararı vermişti

 AYM, Cumhurbaşkanlarının halk tarafından seçilebilmesini düzenleyen anayasa değişikliğine ilişkin iptal başvurusunda 148. madde vurgusu yapmıştı. Söz konusu anayasa değişikliği referandum süreci başlamışken, TBMM düzenlemenin 11.Cumhurbaşkanını da kapsamasına ilişkin ibareyi metinden çıkartmıştı. CHP’nin  iptal başvurusunu değerlendiren AYM ise verdiği kararında şöyle demişti: “AYM’nin görev ve yetkilerini belirleyen Anayasanın 148. maddesinde, Anayasa değişikliklerine ilişkin yasaların esas yönünden denetimine yer verilmediği gibi, bunların biçim yönünden denetimleri de, teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlı tutulmuştur. ”

Eski Yargıtay başkanı Özkaya istifa etmişti 

Kantarcıoğlu’nun verdiği bilgiler CHP’nin iptal davası açması akıllara daha önce yaşanmış bir başka olayı getirdi.  Alaattin Çakıcı’nın yargılandığı bir davada dönemin Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya bir telefon göüşmesinde Yargıtay’da bulunan Çakıcı dosyasının safahatı hakkında bilgi vermiş bu bilgilendirme sonrasında tahliye olamayacağını anlayan Çakıcı, dosya mahkemeye ulaşmadan firar etmişti.  Çakıcı’nın firarına sebep olan Özkaya görevinden istifa etmişti. 

‘O konuşmalar normal  görevimin başındayım’ 

AYM üyesi Fulya Kantarcıoğlu, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’a, anayasa değişikliğinin iptali konusunda bilgi vermesi ile ilgili basında çıkan haberler üzerine yaptığı basın açıklamasında, konuşmayı doğruladı. Kantarcıoğlu, ‘’İçeriği, Anayasa’nın 149. maddesinin ve Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazete’de yayımlanmış kararlarının tekrarından ibaret olan bir telefon konuşmasının, Anayasa güvencesi altındaki temel haklar yok sayılarak açıklanması ve ihsas’ı rey altında karara bağlanmamış bir davayı etkileme çabalarının konusu yapılması dikkatlerden kaçmamalıdır” dedi. Kantarcıoğlu, görevini yerine getirmeye devam edeceğinin de altını çizdi. 


Star