Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne sunulan dava dilekçesinde, AOÇ’ye ait arazinin Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edilmesinin yasal dayanaktan yoksun olduğu vurgulandı.

Dilekçede, tahsisi yapılan parselin, Mustafa Kemal Atatürk’ün zirai üretim birimi olarak korunması şartıyla Hazine’ye bağışladığı AOÇ’nin bir parçası olduğuna dikkat çekildi.

Dava dilekçesinde, Belediye Kanunu’nun 75. maddesinin, kamu kurum ve kuruluşlarına belediyeler, bağlı kuruluşları ve belediye şirketlerince devir veya tahsis edilen taşınmazların kamu konutu ve sosyal tesis olarak kullanılmasını yasakladığı anımsatıldı.

Söz konusu arazi üzerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı, konutu, kongre merkezi, cami, kütüphane, toplantı ve sergi salonu, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı binaları yapıldığı kaydedilen dilekçede, “Devredilen bir arazi olduğundan, üzerine yapılacak yapının da kamu konutu ve sosyal tesis olmaması yasa gereğidir” denildi.

Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 18. maddesine göre Meclis’in almış olduğu kararların tam metninin, karar kesinleştikten itibaren en geç yedi gün içinde valiye gönderilmesi ve uygun araçlarla halka duyurulması gerektiği hatırlatılan dava dilekçesinde, söz konusu kararın halka duyurulmadığı belirtildi.

Dilekçede, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin tahsis kararının, Anayasa, Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Büyükşehir Belediye Meclisi Yönetmeliği ve yargı içtihatlarına aykırı olduğu ifade edilerek yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edildi.

>> Dava dilekçesine buradan ulaşabilirsiniz.