Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar, Dilovası’nda 100 kişiden 33’ünün kanserden öldüğü ve kanserin anne sütünden başladığı iddialarını gündeme getiren Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun ortaya attığı iddiaları ispatlamazsa hakkında suç duyurusunda bulunulacağını söyledi.

TBMM Dilovası Araştırma Komisyonu eski Başkanı, Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar, uzun sürenin ardından Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun açıklamalarıyla tekrar çevre kirliliği ve kanser iddialarıyla tekrar gündeme gelen Dİlovası’nda basın toplantısı düzenledi.

Dilovası’nda her yüz kişiden 33’ünün kanserden hayatını kaybettiği iddialarını yalanlayan Eyüp ayar, ilçedeki kanser vakalarının Türkiye ortalamasında olduğunu söyledi. Ayar, “Dilovası’ndaki kanser vakaları yüzde 12 oranında. Onur Hamzaoğlu’nun açıkladığı rakamlar gerçekleri yansıtmıyor” dedi.

Ayar, Onur Hamzaoğlu’nun “Kanser anne sütünden başlıyor” şeklindeki açıklamalarına da anlam veremediğini ifade ederek “Sayın hocamız bu tespitleri neye göre yaptığını bilmiyoruz. Kendisinden yaptığı çalışmaları ve verileri istedik. Cevabı “Çalışmalarım sürüyor” oldu. Kocaeli Üniversitesi’ne ve YÖK’e yazı yazdık. Gündeme getirdiği iddiaları ispatlayamazsa hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Çevre ve Orman Bakanlığımız bu konuyla ilgili harekete geçti” diye konuştu. Ayar şöyle devam etti;

“Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu o zamanlar da ortaya bir iddia atmıştı. Dilovası Türkiye ortalamasının üç katı yüzde 33 ölüm oranları karşısında hava kirliliğinden dolayı kanserden ölüyor demişti. O zaman iddiaları boş çıkmıştı.

Biz Dilovası’nda sadece hava kirliliği değil üç ana nokta üzerinde duruyoruz. Ana noktalar hava, su, toprak. Birde kirleticileri onları araştırıyoruz. Sanayiciden mi, halktan mı, oto yollardan mı, limanlardan mı kaynaklı olduğunu bakıyoruz. Bu araştırmalar ilgili bakanlık tarafından sürekli denetlenerek yapılmaktadır. Dilovası heran her saniye canlı, canlı takip edilmektedir. Üç noktada ölçüm cihazları tarafından yapılan bu denetimleri herkes internetten bakabilir. Kirlilik tespit edilse anında müdahale edilir. Kimsenin bundan şüphesi olmasın.

“Hamzaoğlu’nun açıklamaları gerçek dışı. Çünkü yaptığı ve kamuoyu ile paylaştığı iddialar herhangi bir çalışmaya, testlere ve somut belgelere dayanmıyor. 2005 yılındaki açıklamalarını yineliyor. Sadece şimdi diyor ki Hamzaoğlu, yaptığım çalışmalarda Dilovası’ndaki çocukların dışkılarında ve anne sütünde metal çıktı. Bizde diyoruz ki o zaman ver elindeki testleri bizle paylaş ona göre işlem yapalım. Onu da yapmıyor.”


İHA