ÇAĞLAR AVCI - İSTANBUL

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, çocuklarına aşı yaptırmayan aileler hakkında dava açtırması, yeni bir tartışma başlattı. İki ayrı mahkemenin, benzer davada farklı karar vermesi ise kafaları karıştırdı.

Davalardan ilki İzmit’te aile mahkemesinde görüldü. 1,5 yaşındaki oğluna aşı yaptırmayan Ahmet Ergün’ü suçlu bulan mahkeme, çocuk hakkında tedbir kararı aldı ve hükmün hemen uygulanmasını istedi. İkinci davanın adresi ise Balıkesir’de Manyas Asliye Hukuk Mahkemesi oldu. Benzer davadan bu sefer farklı hüküm çıktı. Mahkeme, 7 yaşındaki kızı Z.D. ile 22 aylık oğlu Y.E.’ye aşı vurdurmayan baba Fatih Dursun Alkan’ı haklı buldu. Gerekçesini ise şöyle açıkladı: “Aşılar, koruyucu tedavi niteliğinde. Uygulanması zorunlu değil. Yasalarda ve mevzuatta, aşının yapılması gerektiğine ilişkin düzenleme ve zorunluluk yok. Zorunlu aşı yapılmasının istisnası, Hıfzıssıhha Kanunu’na göre salgın hastalık.” Fatih Dursun Alkan, geçen seneye kadar oğlunun ve kızının aşılarını yaptırdı. Ancak 2012’nin Eylül-Ekim aylarında, Z.D.’nin kızamık, kabakulak ve difteri ile F.E.’nin çocuk felci, tetanos gibi aşılarını sıhhi çekinceleri sebebiyle yaptırmadı. Bunun üzerine geçtiğimiz şubat ayında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri aileyi ziyaret etti. Babaya aşı yapılmazsa çocukların velayetlerinin bile alınabileceği söylendi. Baba bunu kabul etmeyince mahkemeye başvuruldu. Babanın gıyabında verilen karar, 5 Nisan 2013’te çıktı. Mahkeme, Anayasası’nın 17., Türk Medeni Kanunu’nun 24., Hasta Hakları Yönetmeliği’nin 5, 22, 24, 25, 26., maddeleri ile Hıfzıssıhha Kanunu’nun 57. ve 72. maddelerinin incelendiğini belirtti. Söz konusu maddelerde, aşının tıbbi bir zorunluluk olduğuna, veli veya vâsinin rızası olmaksızın mecburi yapılması gerektiğine ilişkin yasal bir düzenleme bulunmadığının anlaşıldığını dile getirdi. Ayrıca karara 7 gün içinde itiraz yolunun açık olduğunu kaydetti.
 
Karardan memnuniyet duyan baba Alkan, çocuklarının üzerine titrediğini ancak aşı içeriğinden endişe ettiğini söyledi. Çocuklarına aşı yaptırmayacağını belirten baba, “İçeriklerinde cıva var. Bazı hayvanlara ait maddeler bulunuyor. Ayrıca değişik kimyasallar söz konusu. Ben çocuklarıma bunların zerk edilmesini istemiyorum.” dedi.
 
Aile 3 ay boyunca ikna edilmeye çalışılacak
 
İzmit’te ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü, 1,5 yaşındaki oğluna aşı yaptırmayan Ahmet Ergün hakkında, Kocaeli Çocuk Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulundu. Babanın gıyabında karar verildi. Çocuk Koruma Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca çocuğa sağlık tedbiri uygulanmasına hükmedildi. Mahkeme, tedbirin Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce yerine getirilmesi ve kararının, kesinleşmesinin beklenmeksizin uygulanmasını istedi. Ayrıca ‘tedbir kararının uygulanması ve tedbirden beklenen amacın gerçekleşip gerçekleşmediği, tedbirin çocuğun gelişimini hangi yönde etkilediği konusunda üçer aylık sürelerle inceleme yapılmasını’ talep etti. Çocuğuna aşı vurdurmamakta kararlı olduğunu ifade eden Ahmet Ergün, gerekçesini şu sözlerle dile getirdi: “Aşıda kullanılan maddelerin içinde domuz dokuları, at kanı, maymun beyni, insan spermi olduğunu öğrendim.” Duruşmaya çağrılmadan karar çıktığını anlatan Ergün, “Kararda, 3 ay gözetim altında olacağımız yazıyor. Beni ikna etmeye çalışacaklarmış. Ben aşı vurdurmayacağım. Kararlıyım. Yetkililerden yardım istiyorum.” diye konuştu.