Mahkeme 4 sayfalık kararında, davada yargılanan 25 sanığın avukatının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın medyada yer alan Türk Ordusuna kumpas kurulduğu..." yönündeki beyanının Başbakan Erdoğan'ın emniyet ve yargı içerisinde 'Paralel devlet bulunduğu yönündeki ifadelerinin üzerine yeniden yargılama talebinde bulunduğu hatırlatıldı.
Oluşturulan yeni bir heyet tarafından alınan ve altında Mahkeme Başkanı Hadi Çağdır ve üye hakimler Muzaffer İren ile Eşref Aksu'nun imzasının yer aldığı kararda, yeniden yargılanmanın olağanüstü bir kanun yolu olduğu belirtildi. Ceza Muhakemeleri Kanununa (CMK) göre yeninden yargılanmanın ne şekilde yapılabileceğinin ayrıntılı olarak anlatılan kararda, "Hükümlü ve hükümlü avukatlarının yargılanmanın yenilenmesine ilişkin taleplerinde yenileme talebine dayanak olarak gösterdikleri basında yer alan bir kısım siyasilerin ve gazete yazarlarının beyan ve görüşlerinin dosya kapsamına ve dosyadaki bilgi ve delillere göre CMK'nın 311. maddesi anlamında yeni delil olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Soyut nitelikli bu beyan ve görüşlerin başlı başına yargılanmanın yenilenmesi talebine dayanak ve konu olamayacağı, yasada sınırlı sayıda belirlenen yargılamanın yenilenmesine gerekçe olarak gösterilemeyeceği anlaşılmaktadır" denildi.

OY BİRLİĞİYLE REDDEDİLDİ

Kararda, "İddia edilen bir hususun yargılanmanın yenilenmesine dayanak olabilecek delil niteliği kazanması yönünde bu iddiaların inandırıcı olup olmadığını veya delil olarak gösterilen hususların iftira atma niteliği taşıyan sahte unsurlar taşıyıp taşımadığının tespit edilme hükümlülüğü yargı organlarına ait bir konudur. Bu yönde yargı organları tarafından alınmış herhangi bir kararda bulunmamaktadır" ifadeleri kullanıldı. Mahkeme yargılamanın yenilenmesi taleplerinin kabule değer olmadığına karar vererek, talepleri oy birliğiyle reddetti.


Cem TURSUN / İstanbul DHA