Toygun ATİLLA 
İSTANBUL’daki Askeri Casusluk davasında haklarında verilen karar Yargıtay tarafından bozulan 14 kişinin ‘yeniden yargılanacakları’ Anadolu Adalet Sarayı 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, yetkisizlik kararı vererek dosyayı uyuşmazlık davalarına bakan Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi’ne gönderdi. Davada, şubat ayında çıkartılan ‘yakalama kararına’ istinaden Astsubay Adnan Yılmaz ile Albay Necmi Yıldırım geçen ay tutuklanmıştı. Aralarında muvazzafların da bulunduğu 41 kişi hakkında da yakalama kararı bulunuyor. Sanık avukatları ise yakalama kararlarının kaldırılması, davalar sırasında oluşan hak ihlalleri ve adil yargılanma konusundaki taleplerini içeren dilekçelerini ocak ayında Anayasa Mahkemesi’ne vermişti. Sanıkların ve avukatlarının diğer bir beklentisi ise Yargıtay’ın ‘yeniden yargılama’ kararı verdiği 14 kişinin yargılanacağı İstanbul Anadolu Adalet Sarayı 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ydi. Ancak, 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi verdiği kararla davaya bakmaya yetkisiz olduğunu bildirdi. Daha önce Kocaeli 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin yetkisizlik kararı verdiği dava dosyasının kendi yetkisinde olmadığını belirten Anadolu Adalet Sarayı 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi’nin bu uyuşmazlığı çözmesini talep etti. 
Bu karar üzerine önümüzdeki günlerde dava dosyasını gündemine alacak olan Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi, İstanbul Askeri Casusluk davasına hangi mahkemenin bakması gerektiğine karar verecek.

HİÇBİR MAHKEME İSTEMİYOR

Sanık avukatlarından Mahir Işıkay, şunları söyledi: “Hiçbir mahkeme bu davaya bakmak istemiyor. Oluşan son durumla mahkemeler 3’üncü kez yetkisizlik kararı vermiş oldu. Sanıklar mağdur durumda, oluşan hak ihlalleri ve 41 subayı ilgilendiren yakalama kararının kaldırılması konusunda Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karar artık hayati bir önem taşıyor. 20 Temmuz’a kadar Anayasa Mahkemesi bir karar vermez ise sanıkların mağduriyeti artacak.”