Askeri Casusluk davasının, Fethullah Gülen’in talimatıyla hazırlanmış bir ‘kumpas’ olduğu iddiasıyla gözaltına alınan 35 kişinin bugün mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

Gülen dahil 9 şüpheli hakkında da yakalama kararı bulunuyor. Emniyet’in 11 aylık incelemesi sonucunda Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETO/PDY) neden bir terör örgütü olduğuna ilişkin saptamalar ve gerçekleştirdiği eylemlerde uyguladığı metotlar tüm detaylarıyla 1000 sayfayı aşan fezlekeye dönüştürüldü. Fezlekede FETÖ/PDY’nin bir silahlı terör örgütü olduğu, yetkilerini silahlı bir kuvvet olan polis/adliye ayağıyla oluşturduğu, silahtan daha güçlü olduğu ifade edilen şantaj ve dinleme yöntemlerini de kullandığı kaydedildi. Titan saadet zincirine benzetilen dinleme yöntemleriyle yapılan kurgularla, terör örgütünün yapılanmasının nasıl oluşturulduğu şöyle açıklandı:

TSK’YI BÖYLE DİNLEMİŞLER

- TSK direkt dinlenemezdi. Önleme dinlemelerinde TSK mensupları için işçi, memur gibi meslekler adı altında, sahte isim ve adresler oluşturuldu. Kimi zaman kadınlar erkek, erkekler kadın ismiyle dinlendi. Adresler başka şehirlerden de gösterildi.

- Mahkemeler, gelen kararları doğruluğunu araştırmadan onayladı. 

- İstihbarat teknik altyapısını kullanarak askeriye irtibatları üzerinden ulaşılabilen kişiler dinlendi. Soruşturma bu kişiler üzerinden kuruldu. Örgüt şeması bu şekilde oluşturuldu.

- Askeriyeyle irtibatlı kişiler belirlenerek sahte ihbar düzenlendi. O sahte ihbarla dinlenmeye başlanan kişilerin istihbarat raporuyla, hayatı boyunca kiminle irtibatlıysa onlar da dinlendi. Bu kadınların bir kere konuştuğu birinin irtibatlı olduğu askerler bile dinlemeye dahil edildi.

‘OLAĞAN AKIŞA AYKIRI’

- Titan zincirine (1990’lı yıllarda ortaya çıkmış bir para kazanma sistemi olan piramit sistemin halk arasındaki ismidir) benzer bir yönteme benzetilebilecek bu usulsüz metotla bütün bir şehrin bile dinlenebileceği vurgulandı. 1, 2, 3, 4, 5, 6 kuşak irtibatla bütün bir şehri örgüt olarak göstermenin mümkün olduğu belirtildi. 

- Tape, delil olmadan sadece görüşmelere dayandırılan ilişkilerde klişe cümle kullanıldı: ‘Hayatın olağan akışına aykırı.’ Bu cümle üzerinden onlarca karar alındı. 

- İhbarı süslemek ve gerçekliğine inandırmak için daha önceden fuhuş ve fuhuş yaptırmakla sabıkalı isimlere yer verildi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü ve KOM Daire Başkanlığı’nın daha büyük operasyonlar için çalışma hazırladıkları da bildirildi.

BİRBİRLERİYLE İLGİSİZLER İRTİBATLANDIRILDI

(Akhisar Kaymakamı’nın kızı) S.K.’nın bir sene önce Foça’da görüştüğü teğmenin, Marmaris’e tayininden sonra, marina müdürü emekli albay C.B. ile bir günde beş kez telefonla konuştuğu tespit edildi. Marinanın işletmecisi de operasyonda örgüt lideri olarak gösterilen B.Ö. idi. B.Ö.’yü dosyaya sokabilmek için bir irtibat zinciri araştırıldı. Ö.’nün marina müdürü, teğmen ve teğmenin eski kız arkadaşı S.K. ile bir görüşmesi olmamasına rağmen bir yıl önceki bu üç kişinin birbiriyle ilgisiz konuşması irtibatlandırıldı. Aslında teğmenin marina müdürünü bir günde beş kere aramasının nedeninin çıkan bir yangın olduğu tespit edildi.



BANU ŞEN - HÜRRİYET