Karar, AYM’nin cinsel tercih ve yönelimler konusuna bakış açısını ortaya koyacak. Askeri Yargıtay’ın iptalini istediği ACK fıkrası şöyle: “Bir kimseyle gayri tabii mukarenette bulunan yahut bu fiili kendisine rızasıyla yaptıran asker kişiler hakkında, fiilleri başka bir suç oluştursa bile, ayrıca Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) çıkarma cezası, erbaşlar için rütbenin geri alınması cezası verilir”.

NİKAHSIZ YAŞAYANA İHRACA ONAY 

Eşcinsel ilişkiyi ordudan atılma nedeni olarak kabul eden düzenlemeler, AKP iktidarının son yıllardaki askeri kanun ve disiplin yönetmeliklerine de taşınmıştı. TSK disiplin kanunu ve askeri okulların disiplin yönetmeliklerinde de benzer düzenlemeler yer alıyor. AYM, kısa bir süre önce, nikah akdi olmadan karı-koca gibi birlikte yaşayan askerlere TSK’dan ihraç öngören yasa maddesinin iptal istemini reddetmişti.

Bu arada, bugünden itibaren orduda eşçinsel ilişkinin normal olup olmadığını-ceza gerektirip gerektirmediğini tartışacak olan AYM, yine kısa süre önce, ‘doğal olmayan yoldan cinsel ilişki’ tanımıyla da çok tartışılmıştı. AYM; yasanın ‘doğal olmayan yoldan cinsel ilişki’ diye tanımladığı “oral, anal, grup, eşcinsel ve lezbiyen” ilişkiler içeren görüntü, ses ve yazıları “depolayanlara” 1 yıldan 4 yıla kadar hapis ceza öngören TCK maddesinin iptal istemini reddetmişti. AYM’nin oy çokluğuyla aldığı ret kararında, iptali istenen düzenlemenin “cinsel davranışın kendisini” yasaklamadığı, düzenlemenin Anayasa’nın hukuk devleti ve özel hayata ilişkin maddelerine aykırı olmadığı, “manevi varlığnı geliştirme hakkı“ ile “eğitim” hakkıyla da ilgisi olmadığı gerekçeleri kullanılmıştı.





ADNAN KESKİN / TARAF