Danıştay, askeri kurumlarda görev yapan sivil memurların tamamının "büro, bankacılık ve sigorta hizmetleri" hizmet kolundaki sendikalara üye olabileceklerini düzenleyen yönetmelik değişikliğinin ilgili hükmünün yürütmesini durdurdu.

Türk Sağlık-Sen'in, askeri kurumlarda görev yapan tüm sivil memurların sadece "büro, bankacılık ve sigorta hizmetleri" hizmet kolundaki sendikalara üye olabilmesine izin veren yönetmeliğin, ilgili hükümlerinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle açtığı davada, Danıştay 10. Dairesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Dairenin kararında, askeri hastanelerde görevli personelin temelde sağlık hizmeti verdiğine, bu hizmetin, askeri faaliyetlerin devamı niteliğinde olmadığına dikkat çekildi.

Askeri hastaneler dışındaki sağlık kurum ve kuruluşlarının "sağlık ve sosyal hizmetler" hizmet kolunda sayıldığına işaret edilen kararda, bu durumda, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığında görevli, sendikal hakka sahip tüm çalışanların, verdikleri hizmetin niteliği gözetilmeksizin, bütün olarak "büro, bankacılık ve sigortacılık" hizmetleri kolunda gösterilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı ifade edildi.

Kararda, bu sebeple, konuya ilişkin 31 Temmuz 2013'te Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Kapsamına Giren Kurum ve Kuruluşların Girdikleri Hizmet Kollarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin ilgili maddesinin yürütmesinin durdurulduğu belirtildi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, karara ilişkin yazılı açıklamasında, "adaletin yerini bulduğunu" ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu kararın fiili olarak uygulamaya dönüşmesi adına Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı bir araya gelerek acil bir yeni düzenleme yapmalı ve askeri hastanelerdeki tüm çalışanların sadece sağlık ve sosyal hizmet koluna üye olabileceklerine dair yönetmelik değişikliğini hayata geçirmelidirler. Sendikamız konu ile ilgili Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığına ivedilikle başvurularını yapacaktır."