Sedef ŞENKAL DEMİR / AHT

5 yıl önce ölen Pera Palas Oteli Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süzer’in oğlu Kemal Süzer, Atatürk’ün koruması Rıdvan Gür Arı tarafından babasına hibe edilen Atatürk’e ait 31 adet eşyanın, oteli 2007’de devralan İhsan ve Yavuz Kalkavan tarafından kendilerine iade edilmediğini ileri sürerek savcılığa suç duyurusunda bulundu

Mustafa Kemal Atatürk’e hayranlığıyla bilinen ve 5 yıl önce hayatını kaybeden İstanbul Pera Palas Oteli Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Hasan Süzer’e Atatürk’ün yanında çalışan Rıdvan Gür Arı tarafından 1982 yılında devredilen Atatürk’ün eşyaları davalık oldu. Süzer Ailesi’nden 2007 yılında 20 milyon dolar karşılığında Pera Palas Oteli’nin üst kullanım hakkını devralan İhsan ve Yavuz Kalkavan’ın, babasına ait olan Atatürk eşyalarını kendilerine iade etmediklerini öne süren Kemal Süzer, avukatı Kadir Kartal aracılığıyla Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

"GERİ VERMEDİLER"

Süzer, söz konusu eşyaların Ata Müzesi olarak anılan yerde sergilendiğini ve otelin devri sırasında hasar görmemesi amacıyla şüpheli İhsan Kalkavan, Yavuz Kalkavan ve Kalkavanlar’ın şirketi Beşiktaş Denizcilik Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Derya Sabaz’a geçici olarak geri alınmak kaydıyla verildiğini dile getirdi. Süzer, eşyaları geri istediklerinde ise Kalkavanlar’ın Pera Palas’ın devri sözleşmesiyle bu eşyaların da kendilerine devredildiğini ileri sürdüklerini iddia etti.

1982’DE HİBE ETTİ

Şüphelilerin “emniyeti suiistimal suçu işleyerek güveni kötüye kullanmaktan” 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Atatürk’ün 10 Ekim 1928’den 10 Kasım 1938’e kadar özel koruma memuru ve fotoğrafçılığını yapan Rıdvan Gür Arı, Atatürk’ün muhtelif tarihlerde kendisine hediye ettiği 31 adet özel eşyasını, 1977’den öldüğü 2005’e kadar Pera Palas Oteli’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapan Atatürk hayranı işadamı Hasan Süzer’e 15 Ocak 1982’de hibe etti. 

İŞTE O EŞYALAR

Kastamonu’da ilk giydiği Panama şapkası

Bir takım yünlü beyaz elbise

Bir adet kasket

İki adet kravat

Bir çift terlik

İki adet fincan

Denizde kullandığı keten şapka

Manevra gözlüğü

Yakın gözlüğü

Diş fırçası

Saç fırçası

Sedef işlemeli sigara tablası

Yarım kalmış blok not

3 adet kartvizit

İmzalı tren tarifesi