Antalya'da 2012 yılında DHKP-C'ye yönelik operasyonla ilgili Antalya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada gizli tanık olarak ifadesi alınan 'Ateş' kod adlı tanık, askerliğini yaparken firar ederek, PKK /KCK adına Suriye'de YPG adına faaliyet yürüttüğü gerekçesiyle 14 Ekim 2014 tarihinde tutuklandı. Antalya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, bu gelişme üzerine 25 Şubat tarihinde 'Ateş' hakkında çağrı üzerine fiziki koruma sağlanmasına ilişkin tedbir kararlarının kaldırılmasına hükmetti. Karar, Antalya Emniyet Müdürlüğü Tanık Koruma Şube Müdürlüğü aracılığıyla Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bildirildi.
'Ateş'in gizli tanıklık yaptığı davanın altıncı duruşmasına, tutuksuz sanıklardan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi 5'inci sınıf öğrencisi Ali Rıza B. ile avukatı Necla Yeşilyurt Gülbiçim ve diğer sanıkların avukatı Münip Ermiş katıldı.

Sanıkların silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma ve terör örgütü propagandası yapmak suçundan cezalandırılması istenen davada, Ali Rıza B., suçsuz olduğunu söyledi. Suçlamaya konu olan DHKP-C örgütüne kesinlikle üye olmadığını belirten Ali Rıza B., demokratik haklarını kullanmak için bazı eylemlere katıldığını söyledi. Katıldığı eylemlerin de örgüt faaliyeti kapsamında olmadığını kaydeden Ali Rıza B., Akdeniz Üniversitesi'ne kayıt olmak için diğer illerden gelen öğrencilere yardımcı olmak amacıyla açılan standlarda kısa süreliğine görev aldığını söyledi.

Avukat Gülbiçim de müvekkilinin 2012 yılından sonra hiçbir eylemde isminin geçmediğini söyledi. Terör örgütü üyesi olma suçunun manevi ve maddi unsurlarının oluşmadığını belirten Gülbiçim, müvekkilinin beraatını istedi.

'ÇAPRAZ SORGUYA ALINSIN' TALEBİ

Diğer sanıkların avukatı Münip Ermiş ise koruma kararı kaldırılan gizli tanık 'Ateş'in kimliğinin açıklanarak Sesli Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmada çapraz sorguya alınmasını istedi. Ermiş, 'Ateş'in sadece Antalya'da değil, DHKP-C ile ilgili İstanbul başta olmak üzere diğer illerdeki davalarda da gizli tanıklık yaptığını söyledi. Bu yüzden çok sayıda kişinin mağdur olduğunu söyleyen Ermiş, ortada bir suç unsuru bulunmadığını söyledi. Ermiş, davada yargılanan sanıklardan Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Gülçin B.'nin ve Nazım İ.'in parasız eğitim için kendilerini Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü kapısına zincirlediklerini, bu nedenle gözaltına alındıklarını söyledi. Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Ekrem Akkuş da daha önce gizli tanık olarak beyanı alınan 'Ateş'in yeniden tanık sıfatıyla ifadesinin alınmasını talep etti.

Mahkeme, gizli tanık olarak dinlenen 'Ateş' kod adlı kişinin yeniden dinlenmesi ve koruma kararının kaldırılması sebebiyle kimliğinin açıklanması talebini reddetti. Gerekçe olarak ise tanığın mahkeme huzurunda dinlenmiş olması ve tanık koruma kanunu hükümleri gösterildi. Duruşma 11 Mayıs'a ertelendi.

'GİZLİ TANIK GİZLİ TANIK OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR'

Avukat Münip Ermiş, gizli tanık 'Ateş'in tutuklanması üzerine Tanık Koruma Kanunu'nun 5'inci maddesinde öngörülen tedbirlerin kaldırılmasına karar verildiğini belirterek, "Bu dava yaklaşık üç yıldır devam ediyor. Bu gizli tanığın geçmişte verdiği ifade geçersizdir. Asıl gizli tanığın şimdi ifadesinin alınması gerekir. Geçmişteki ifadelerini hangi koşullarda verdiğini anlatması lazım. Savcı da bizim gibi düşünüp gizli tanığın ifadesinin alınmasını istedi. Çünkü gizli tanık gizli tanık olmaktan çıkmıştır. Bu olayda mutlaka SEGBİS yoluyla ifadesinin alınması lazımdı" dedi.

DHA-Mustafa KOZAK