Terör örgütü KCK ana davasının 28'inci duruşması Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Sanık sayısının çokluğu ve güvenlik gerekçesiyle her gruplar halinde duruşmaya getirilme kararı nedeniyle Bingöl'de tutuklu bulunan sanıklardan Nizamettin Onar, Zeynel Mat, İhsan Sevitek, Abdurrahman Tanrıverdi, Adnan Bayram ve Veysi Akar hazır edildi. 19'uncu duruşmadan beri mahkemeyi 'boykot' ederek davanın tıkanmasına neden olan avukatlar ise bu duruşmaya katıldı. 6 sanık için 65 avukat hazır oldu. 104'ü tutuklu 152 kişinin yargılandığı dava duruşmasında iddia makamının CMK 19. maddesi gereği "mahkemenin başka bir ile nakli" ile ilgili mütalaasına, sanık avukatlarının da talebi alındıktan sonra karara bağlandı.

Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, duruşmada söz alarak neden duruşmalara katılmadıklarını dile getirdi. Aktar, şuana kadar sanıkların savunmasına geçilemediğini belirterek, bunun hukuki yönünün olmadığını savundu. Aktar, "Biz davayı takip etmeyeceğimizi söylememiştik. Biz avukatlar olarak duruşmaya katılmayacağımızı belirtmiştik. Duruşmaları bundan sonra takip edeceğiz. Davanın nakil talebi bize göre 'avukatlara aba altından sopa göstermek' gibi olsa da bundan çekincemizin olmadığını da belirtmek istiyorum." dedi. Aktar, daha sonra davanın başka bir ile nakledilmemesi için hazırladıkları 5 sayfalık talebi mahkemeye sundu. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, "Konuşmalarınızdan anladığım kadarıyla bundan sonra duruşmalara katılacaksınız." diyerek avukatlara baktı. Avukatlar da gülerek evet diyince Başkan Menderes, karar için ara vereceğini belirtti. Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti davanın nakli ile ilgili kararını açıkladı.

Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, "İddia makamının nakil gerekçesi olarak müdafi avukatlar ile baronun avukat atamaması göstermiş. Ancak bugün ki duruşmada avukatların beyanı ile verilen 5 sayfalık dilekçede avukatların bundan sonra duruşmaya deva edeceği yönünde. Bundan dolayı iddia makamının talebinin gerekçelerinin düştüğünden davanın başka bir ile nakline oy birliğiyle reddedilmiştir." dedi.

Duruşmayı Kürt yazar Fırat Ceweri, BDP Milletvekilleri Emine Ayna, Aysel Tuğluk'un yanı sıra 20'ye yakın Avrupa'dan gelen heyet ve gözlemci takip etti.

(CİHAN)