Cem EMİR/DİYARBAKIR, (DHA)

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan Tuğluk katılmazken, avukatı Fethi Gümüş hazır bulundu.
İddia makamı önceki duruşmada mahkemeye sunduğu mütalaasını tekrarladı. 

Sanık Tuğluk'un avukatı Gümüş, mütalaaya karşı savunma hazırlayamadıklarını belirterek, süre talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, sanığa son bir kez süre verilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

70 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

İddianamede, sanık Tuğluk'un 2005 ve 2009 yılları arasında Diyarbakır'daki bazı etkinliklerde yaptığı 12 ayrı konuşmada suç unsuru tespit edildiği belirtilerek, sanık hakkında 12 kez “Terör örgütünün propagandasını yapmak” ile “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçlarından 70 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

TUĞLUK’UN AVUKATI: SAVUNMA YAPMAYA KORKUYORUM

Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatmasıyla birlikte milletvekilliği düşürülen Aysel Tuğluk hakkında, 2005- 2010 yılları arasında yaptığı 12 konuşma nedeniyle ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 75 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada Tuğluk’un avukatı Fethi Gümüş, "Mahkemeler o kadar çok ceza veriyor ki, savunma yapmaktan korkuyorum. Bu yüzden de sürekli uzatmaya çalışıyorum" dedi.

Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Aysel Tuğluk katılmazken, avukatı Fethi Gümüş hazır bulundu. Savcı bir önceki duruşmada mahkemeye sunduğu mütalaasını tekrarladı. Tuğluk’un avukatı Fethi Gümüş ise, savunma yapmak için süre istediğini belirterek, "Mahkemeler o kadar çok ceza veriyor ki, savunma yapmaktan korkuyorum. Bu yüzden de sürekli uzatmaya çalışıyorum" dedi.

Duruşmaya kısa bir ara veren Mahkeme, savunmanın kısıtlanmaması ilkesi gereğince sanık müdafiine, sanığa yöneltilen fiil çokluğunu da göz önünde bulundurarak, savunma için son bir kez süre verilmesini kararlaştırdı.

SAVCILIK MÜTALAASI

Savcılık mütalaasında Aysel Tuğluk’un 2005 yılından itibaren gerçekleştirilen siyasi ve örgütsel etkinliklerde konuşmalar yaptığı ve sanığın bu konuşmalarda genel olarak örgütsel argümanlar kullanarak, kitleye örgütsel propaganda yaptığı belirtilmişti. Tuğluk’un eylemlere örgütün yaptığı çağrıya uygun olarak katıldığı kaydedilen mütalaada şu ifadelere yer verilmişti:

"Sanık Aysel Tuğluk, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın görüş ve düşüncelerinin toplum içinde benimsenmesi, kökleşmesi ve derinleşmesini sağlamak amacıyla yaptığı konuşma içerikleri, hitap ettiği kitle tarafından algılanması biçimi birlikte değerlendirildiğinde, düşünce özgürlüğü sınırlarını aşan konuşmaları ile yasadışı PKK terör örgütünün propagandasını yaptığı anlaşılmıştır."