Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, İçişleri Bakanlığı’nca görevden alınmasının hukuki bir karar olmadığını, demokratik bir ülkede yargı kararı olmadan seçimle gelenlerin, idari kararla görevden uzaklaştırılmalarının hukuka aykırı olduğunu söyledi. Durak, “Görevden uzaklaştırılmam konusunda alınan kararın iptali için Adana İdare Mahkemesi’ne dava açmış bulunuyorum" dedi.

Durak yaptığı açıklamada, görevden alınmasının hukuk dışı olduğunu ve Türkiye’de bugüne kadar Büyükşehir Belediye Başkanları içerisinde görevden uzaklaştırma kararı olmadığını diğer Belediye Başkanları ile ilgili de uzaklaştırma kararı yok denecek kadar az olduğunu ileri sürdü. Durak, “Benimle ilgili alınan kararın ise, bir tek emsali yoktur. Zira görevden uzaklaştırılmamı gerektirecek boyutta ne bir mahkeme kararı, ne bir kovuşturma, ne de bir soruşturma yoktur” dedi.

Durak açıklamasında, Danıştay emsal kararındaki, “Asıl olan halkın iradesiyle, seçimle göreve gelen kişilerin belirli bir dönem içinde görevlerini kesintisiz yerine getirebilmeleri olduğunu ve Belediye Başkanlarının haklarında açılan her soruşturma veya kovuşturma nedeniyle geçici olarak görevden uzaklaştırılarak, yerine bir başkasının görevlendirilmesi kent halkının demokratik iradesinin değiştirilmesi anlamını taşıdığını gibi kamu hizmetlerinin iyi bir şekilde yerine getirilmesi olanağını da ortadan kaldırır” görüşüne yer verdi.

Danıştay'ın "…Seçilmiş kişilerin görevine yasal bir düzenleme olmaksızın son verilmesi ve bu görevlere genel idare tarafından atama yapılması, hukuka uygun değildir…” kararını hatırlatan Durak, daha önce İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı görevinden almasını hukuka aykırı bulunarak, iptal edildiğini söyledi.
Durak, demokratik hukuk devletinde 'görülmeyen' şekilde görevden uzaklaştırılması konusunda alınan kararın iptali için Adana İdare Mahkemesi’ne dava açtığını ve Türk Adaleti'ne güvendiğini, bu konuda gerekli hukuki kararın verileceğine inandığını belirtti.(ANKA)
(BA/ÖMR)