Bakan Mehdi Eker, bakterili etlerin imha edildiği öne sürülen Balıkesir'deki Zeybek Katı Atık Tesisleri'nde yapılan incelemelerde imha işleminin gerçekleştirilmediği tespitine vardıklarını açıkladı. Tesis hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını kaydeden Bakan Eker, Maliye ve Çevre bakanlıklarının da sürece müdahil olduklarını söyledi. Savcılık soruşturmasından çıkacak sonuca göre şirkete 800 milyon ile 3,2 milyar lira arasında para cezası verilebilecek. Üretim izninin iptal edilmesi de gündeme gelecek.

Avrupa Birliği (AB) tarım bakanlarının gayri resmi toplantısına katılan Tarım Bakanı Eker, Burger King firmasıyla ilgili iddialara cevap verdi. Denetimlerin haziran ayında kuruma gelen bir şikâyet üzerine başlatıldığını kaydeden Bakan, "Bir firma (Erzurum merkezli TT Gıda), bir başka firmanın (Fasdat Gıda) kendisinden 11 ton hamburger aldığını, fakat etin bozuk olduğu gerekçesiyle parasını ödemediğini belirtti. Etlerinin bozuk olmadığını söylediler. Biz de bunun üzerine hamburger deposuna gidip sorduk. 'Bu etleri gönderdim, imha ettim.' dediler. Sonra bizim elemanlarımız etlerin imha edildiği söylenen katı atık tesisine gidiyor. Onlar da 'Bir köpek çiftliğine götürüp orada imha ettik.' diyorlar. Yani köpeklere yedirmişler. Personelimiz bakıyor ki oradaki köpek sayısı bu eti bir anda tüketebilecek kadar değil." açıklamasında bulundu. Şikâyete konu olan Fasdat Gıda'nın deposundaki ürünlerden de numunelerin alındığını belirten Eker, o ürünlerin bazılarında 'listeria' bakterisini tespit ettiklerini, işin sonucuna göre şirkete idari para cezası veya üretim izninin iptal edilmesi cezası verilebileceğini aktardı. Eker, ayrıca "İthal ürünse ithalat izni iptal ediliyor. Yasalar çerçevesinde alabileceğimiz tedbirleri alıyoruz." dedi. Bakterili etlerin piyasaya sürüldüğünün tespiti halinde şirketi 800 milyon ile 3,2 milyar lira arasında ceza bekliyor.

AB tarım bakanlarının gayri resmi toplantısını da değerlendiren Eker, AB üyelik müzakerelerinde 'Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı' faslının haziran ayı sonunda müzakerelere açıldığını hatırlatarak "Burada bulunmamız önemli.'' dedi. BRÜKSEL ZAMAN AA