Haberal ve Balbay'ın avukatlarının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına yaptıkları itirazlar, üst mahkeme olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesinin ardından, görüşünün alınması amacıyla bu mahkemede görev yapan özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta'ya ulaştırıldı.

Dilekçeleri inceleyen Usta, itirazların reddini talep etti. Savcı Usta'nın red talebini, Anayasa'nın 14 ve 83. maddelerine dayandırdığı öğrenildi.

"Ret kararımız yerindedir"

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın tahliye talebinin reddi konusunda verdiği kararda direndi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Balbay ve Haberal hakkındaki karar düzeltme talebini reddederek, dosyayı itirazı inceleyecek olan 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne "Ret kararımız yerindedir" görüşüyle gönderdi.

Ergenekon davası sanıkları Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay ve Prof. Dr.Mehmet Haberal  milletvekili seçildikten sonra avukatları İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, tahliye talebinde bulunmuştu. Ancak mahkeme, oy çokluğuyla tahliye talebini reddetti. Kararın düzeltilmemesi halinde dosyanın bir üst mahkeme olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep eden avukatlar, tahliye talebinin reddedilmesine ilişkin karara itiraz ederek, karar düzeltme istedi.

Bu talebi değerlendiren mahkeme, "tahliye talebinin reddi kararımız yerindedir" diyerek, önceki kararında direndi. Karar düzeltme talebini reddeden mahkeme, dosyayı bir üst mahkeme olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Haberal'ın avukatlarından reddi hakim

İkinci Ergenekon davası tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın avukatları, tahliye taleplerinin reddine ilişkin itirazı inceleyecek olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görevli 3 hakim için ''reddi hakim'' talebinde bulundu.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine gelen Haberal'ın avukatı Yasemin Antakyalı, tahliye taleplerinin reddine ilişkin itirazı inceleyecek olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görevli 3 hakim için ''reddi hakim'' taleplerine ilişkin dilekçeyi mahkemeye sundu.
Dilekçede, Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın mahkemede görevli 3 hakim aleyhine tazminat davası açarak kazandığı, dolayısıyla bu hakimler ile Haberal arasında husumet bulunduğunun anlatıldığı öğrenildi.

3 hakimin görevden çekilmemesi halinde, ''reddi hakim'' taleplerinin bir üst mahkemeye gönderilmesi istenen dilekçede, üst mahkeme olarak talepleri değerlendirecek olan İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini oluşturacak hakimlerin de tazminat davası açmadıkları hakimlerden seçilmesinin istendiği bildirildi.

Alan'ın talebine de ret

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı Celal Kara, ''Emekli Korgeneral Engin Alan'ın tahliye talebinin reddine'' ilişkin yapılan itirazın reddini talep etti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Balyoz Planı'' davasının tutuklu sanığı emekli Korgeneral Engin Alan'ın tahliye isteminin reddine ilişkin itiraz başvurusunu da  üst mahkemeye göndermişti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Alan'ın avukatlarının, müvekkilin tutukluluk halinin devamına ilişkin kararın düzeltilmesi, aksi halde tahliye talebinin reddine ilişkin yaptıkları itirazın değerlendirilmesi için dilekçelerinin üst mahkemeye gönderilmesi konusundaki başvurusunu inceledi.

Alan'ın kararın düzeltilmesi yönündeki talebi reddeden mahkeme heyeti, tahliye talebinin reddine ilişkin yapılan itirazı incelenmek üzere üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.



AA/ANKA