Balyoz Davası'nda delil kabul edilen 19 CD ile ilgili eksik ve yanlı bilirkişi rapor hazırladıkları iddia edilen TÜBİTAK eski çalışanı 3 tutuksuz sanığın yargılandığı davanın 5. duruşması yapıldı. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya "Görevi kötüye kullanmak" suçundan 1 yıldan 3'er yıla kadar hapisleri istenen  tutuksuz sanıklar Erdem Alpaslan, Tahsin Türköz ve Hayrettin Bahşi katılmadı. 

ÖZDEN ÖRNEK VE DURSUN ÇİÇEK DE DURUŞMAYA KATILDI

Duruşmaya Balyoz Davası'nda beraat eden Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve Emekli Albay CHP Milletvekili Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 12 kişi de müdahil sıfatıyla duruşmada hazır bulundu. Öte yandan Avukat İlkay Sezer, Balyoz Davası'ndan beraat eden emekli Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 6 müvekkili adına davaya katılma talebinde bulundu.

MAHKEMEYE ULAŞAN BELGELER

Sanıkların avukatları, müvekkillerinin çalıştıkları işyerlerine ilişkin mahkemeye belge sundu. Sanık Tahsin Türköz'ün UCSC SILICON VALLEY EXTENSION Üniversitesi'nde bir eğitim seminerinde eğitim gördüğü, Hayrettin Bahşi'nin Tallin Teknoloji Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalıştığı kaydedildi. Erdem Alpaslan'ın ise ABD'de bulunan Bare Cotton Corferation Şirketiyle arasında 1 Ağustos 2014 tarihinde sanıkla aralarında 'Sistem uygulaması ve yazılım geliştirme bağımsız yüklenici anlaşması olduğuna ilişkin belge de mahkemeye ulaştı. Öte yandan mahkemeye ulaşan diğer yazıda da Erdem Alparslan'ın Nisan 2015, Hayrettin Bahşi'nin Şubat 2015'de, Tahsin Türköz'ün Nisan 2015'de yurtdışına çıkış yaptığı belirtildi.

3 SANIK HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI

Ara kararlarını açıklayan mahkeme, sanıklara bir takım sorular sorma talebinde bulunulduğu, mahkemede bazı tartışmalar olabileceği, rapor ve bir kısım konularda sanıkların bizzat dinlenilmesi gerektiğinin değerlendirildiği belirtti. Mahkeme, yurdışında bulunan tutuksuz sanıklar Erdem Alpaslan, Tahsin Türköz ve Hayrettin Bahşi hakkında ayrı ayrı yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.

DURUŞMA 25 ARALIK'A ERTELENDİ

Sanıkların yurtdışında bulunduğu ve ülke geleneklerine göre 'Christmas' denilen bir tatilin olduğunu belirten mahkeme, sanıkların bu nedenle yılbaşından önce Türkiye'ye gelmeleri söz konusu olduğu takdirde sanıkların mahkemeye müracat ederek yakalama kararlarının kaldırılması hususunda talepte bulunulması halinde mahkemece bu hususun değerlendirileceğini ifade etti. Mahkeme duruşmayı 25 Aralık'a erteledi.

İDDİANAMEİstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Balyoz Davası'ndan beraat eden Ali Yasin Türker "şikayetçi" sıfatıyla yer alırken, 3 kişi bilirkişi şüpheli sıfatıyla yer aldı. İddianamede şikayetçi Ali Yasin Türker'in suç duyurusu dilekçesine yer verdi.  

ŞİKAYETÇİNİN DİLEKÇESİNE AYRINTILI YER VERİLDİ 

Dilekçede 22 Şubat 2010 tarihinde gözaltına alınarak tutuklanan şikayetçi Türker'in tutuklama gerekçesi olarak soruşturma evrakı içerisinde bulunan 19 adet CD ile ilgili TÜBİTAK'ta görevli şüpheliler Erdem Alparslan, Tahsin Türköz, Hayrettin Bahşi tarafından düzenlenen 19 Şubat 2010 tarihli bilirkişi raporunun gösterildiği ifade edildi. Şüphelilerin hazırladığı raporun sonuç bölümünde, "CD'lerin içerisinde kayıtlı dosyaların oluşturulma ve son kaydetme tarihlerinin 2003 ve öncesine ait olduğunun tespit edildiği, dosyalar oluşturulurken ve CD'ler yazdırılırken kullanılan programların ve üzerine yazılan CD'lerin dokümanlarının oluşturulduğu tarihe ait oluğu kanaatine varıldığı, CD'lere sonradan ekleme yapılmadığının tespit edildiği..." hususlarının belirtildiği  ifade edildi. Dilekçede, bilirkişilik hizmeti veren kuruluşlar arasında yer alan Computer Investıgateve Assocıates (CIA) ve Cyber Diligence adlı bilişim uzmanı firmalara, dosyadaki şüpheliler tarafından hazırlanan bilirkişi raporu ve Askeri Savcılığa ait bilirkişi raporu incelettirildiği kaydedildi.  Bu firmalar tarafından hazırlanan raporlarda "Dokümanlardaki üst verilerin veya zaman damgasındaki tarihlerin doğruluğunun şüpheli olduğu ve gerçek olarak kabul edilemeyeceği" görüşü bildirildiği aktarıldı. Dilekçede, şüphelilerin hazırladığı raporun eksik olduğu, şikayetçi Türker'in haksız yere tutuklandığı, hatalı olduğu, şüphelilerin bilirkişilik yapmaya ehil olmadıkları kaydedildi.

ŞÜPHELİLER SUÇLAMALARI REDETTİ

İddianamede, TÜBİTAK'ta Bilişim Sistemleri Grubu'nda araştırmacı olarak görev yapan Şüpheli Erdem Alparslan ile TÜBİTAK BİLGEM UEKAE'de başuzman araştırmacı olarak görev yapan şüpheliler Tahsin Türköz ve Hayrettin Bahşi'nin savcılıkca alınan ifadelerinde, yüklenen suçları kabul etmedikleri anlatıldı.

TAKİPSİZLİK KARARI KALDIRILDI

Şikayet sonrası şüpheliler hakkında önce soruşturmaya takipsizlik karar verildiği hatırlatılan iddianamede Ali Yasin Türker'in itirazı üzerine takipsizlik kararını kaldırdığı anlatıldı. Şüpheliler Tahsin Türköz, Erdem Alparslan ve Hayrettin Bahşi'nin sundukları bilirkişi raporunun eksik ve yanlı düzenlediği öne sürülen iddianamede, şüphelilerin bilirkişilik görevini kötüye kullandıkları iddia edildi. Şüphelilerin "Görevi Kötüye Kullanma" suçundan 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapsi isteniyor.



Serpil KIRKESER / İstanbul DHA