Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" yönünde verdiği kararın ardından "Balyoz Planı" davası, Anadolu Adalet Sarayı'nda görüldü.

Duruşmaya, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 141 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, bilirkişi raporlarına ve tanıkların verdiği ifadelere katıldığını belirterek, "Mahkemenizin en kısa sürede beraat kararı vermesini talep ediyorum" dedi.

Emekli Orgeneral Çetin Doğan, "Bilirkişi raporuyla bütün dijital verilerin sahte olduğu ispatlanmıştır. Bu sebeple davanın bir an önce sonuçlandırılmasını ve beraatimi talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

Emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek de "Çalınan masumiyetimizin ve haklarımızın 7 Nisan'dan önce iadesini talep ediyorum. Sayın heyetten, kumpasçılar hakkında suç duyurusunda bulunmasını talep ediyorum" dedi.

 Emekli Korgeneral Engin Alan da bilirkişi raporlarına katıldığını ifade ederek, beraatini istedi.

Söz verilen diğer sanıklar da bilirkişi raporlarına katıldıklarını belirterek, beraatlerini talep etti.

MAHKEME 'BERAAT' DEDİ

Mütalaasını vevren Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, Birinci Ordu Plan Seminerine ait ses kaydının, delil vasfı taşımadığına kanaat getirdiğini bildirdi.  Savcı Öksüz, tüm sanıkların beraatini istedi.

Mahkeme heyeti, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 236 sanığın beraatine karar verdi.

Mahkeme, dijital verilerle ilgili "sahtecilik" iddiasına ilişkin kuvvetli suç şüphesi bulunduğundan, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

Mahkeme, kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 236 sanık hakkında verdiği mahkumiyet hükmünün iptaline de karar verdi.
BALYOZ DAVASI İDDİALARI NELERDİ?

Balyoz davası nedir, ne zaman başladı, hangi iddialar üzerine açıldı?

İşte yargılama aşaması 2010 yılında başlayan, gerek soruşturma aşaması, gerek gözaltı ve tutuklamaları, gerekse karar aşaması ile, Türkiye gündemini yıllarca meşgul eden Balyoz davasının ayrıntıları;

HERŞEY BİR GAZETE HABERİYLE BAŞLADI
Balyoz davasının temeli, bir gazete haberine dayanıyor. Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010'daki haberinde açıkladığı 2003 tarihli "Balyoz Harekât Planı" başlıklı belgelerin yayınlanması ile, savcılar harekete geçti.

TEMEL GEREKÇE; EYLEM PLANLARI
Balyoz davasının temel gerekçesini, Balyoz harekat planında yer alan, "Çarşaf", "Sakal", "Suga" ve "Oraj" kod adlı eylem planları oluşturdu.

BELGELER BAVULLA SAVCIYA TESLİM EDİLDİ
Balyoz harekat planına ilişkin olduğu öne sürülen 5 bin sayfadan oluşan belgeler, haberi ilk olarak Taraf gazetesinde yazan Mehmet Baransu tarafından, bir bavulla adliyeye götürülerek, savcıya teslim edildi.

CAMİLER BOMBALANACAK, TÜRK JETİ DÜŞÜRELECEK...
5 bin sayfalık belgelerde şu iddialar öne çıktı;
-Fatih ve Beyazıt camilerinde Cuma namazı öncesinde bomba patlatılarak, halkın avluya toplanması sağlanacak. Yaşanan panik kameralarla tespit edilecek. Bu görüntüler yayınlanarak, halkın sokağa çıkması sağlanacak. Hükümet, sıkıyönetim ilan etmeye zorlanacak. 
-Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jetinin düşürülecek. Böylece halkın galeyana getirilmesi sağlanacak.
-Sıkıyönetim sonrası, önceden isimleri belirlenen, gazetecilerin de yer aldığı isimler tutuklanacak.

ÜÇ DAVA BİRLEŞTİRİLDİ
Balyoz harekat planına ilişkin olduğu iddia edilen belgelerle açılan dava, daha sonra iki farklı davayla birleştirildi. Bu iki dava, Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da tutuklandığı Eskişehir’de ele geçirilen belgelerle ilgili yürütülen dava ile, Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ele geçirildiği iddia edilen Balyoz belgelerine ilişkin açılan dava.

İDDİANAME MAHKEME TARAFINDAN KABUL EDİLDİ; DARBE BEŞ AŞAMADA GERÇEKLEŞECEK...
Balyoz davasına ilişkin iddianamede, beş aşamada hükümetin yıkılıp, yerine yeni bir yönetim kurulmasının planlandığı iddiaları yer aldı. 
Bu aşamalar iddianamede şöyle sıralandı;

İSTİHBARAT AŞAMASI
İstihbarat faaliyetlerinin yer aldığı aşama.

MÜDAHALEYE ZEMİN HAZIRLAMA AŞAMASI
İddianamenin dayandırıldığı Oraj, Suga, sakal ve çarşaf gibi eylem planları uyarınca halkın galeyana getirilip, askeri müdahale için zemin hazırlandığı aşama.

ASKERİ MÜDAHALE AŞAMASI
Sıkıyönetim aracılığıyla askeri yönetime müdahale ettiği aşama.

MİLLİ MUTABAKAT HÜKÜMETİ AŞAMASI
Yürütme görevinin 'Milli Mutabakat Hükümeti tarafından devralınması aşaması.

SEÇİM VE YENİ SİVİL HÜKÜMET AŞAMASI
Seçimlerin gerçekleştirilip, milli mutabakat hükümetinin yerini seçilen sivil hükümete devretme aşaması.

KARAR AÇIKLANDI: AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET, YILLARCA HAPİS...
Yargılamayı yapan İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi kararını 21 Eylül 2012'de açıkladı. Mahkeme, Balyoz sanıklarını "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini devirmeye eksik teşebbüs" suçundan mahkum etti. Sanıkların bazıları ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılırken, kimisine de 15 ila 20 yıllık cezalar verildi.

YARGITAY ONADI
Yargıtay 9. Dairesi 9 Ekim 2013 tarihinde verdiği kararla sanıklara verilen kararları büyük oranda onadı.

ANAYASA MAHKEMESİ: HAK İHLALİ VAR...
Sanıklar, Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Anayasa Mahkemesi 18 Haziran 2014 tarihinde verdiği tarihi kararla Balyoz davasında hak ihlali olduğuna karar verdi.

YENİDEN YARGILAMA
Anayasa Mahkemesinin verdiği karar üzerine davanın yeniden görülmesine karar verildi. Yeniden yargılama  3 Kasım 2014'de Kartal 4. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı.

VE SON KARAR: HEPSİNİN BERAATİNE...
Mahkeme, Balyoz sanıkları hakkındaki son kararını bugün verdi. 
Savcının "beraat" mütalaasına uyan mahkeme, Balyoz sanıklarının tümü hakkında beraat kararı verdi. Ayrıca sanıklar hakkında daha önceki mahkemeler tarafından verilmiş mahkumiyetlerin silinmesine de karar verildi.

DELİL ÜRETENLERE SUÇ DUYURUSU
Mahkemenin bugün verdiği bir başka önemli karar ise, Balyoz davasının açılmasına neden olan, ancak daha sonra sahte oldukları belgelenen delilleri "üretenler" hakkında suç duyurusu kararı alması oldu. Bu suç duyurusu çerçevesinde, sahte Balyoz delillerini üretenler hakkında soruşturma açılacak.