Eski kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu birçok subayın sanıkları arasında yer aldığı Balyoz davası, her yönüyle Türkiye’de iz bıraktı. Anayasa Mahkemesi’nin yargılamanın adil yapılmadığına ilişkin kararı sonrası yeniden yapılan yargılamada, daha önce mahkûm edilen 325 sanık beraat etti. Kesinleşen kararın ardından bu kez farklı bir yönde hukuk mücadelesi başladı. Haksız yere tutuklanarak özgürlüklerinin ve çok sevdikleri mesleklerinin ellerinden alındığını belirten askerler, maddi-manevi tazminat davaları açmaya başladı

‘MAĞDUR OLDUK’ 

Subaylar, mahkemelere verdikleri dilekçelerde haksız yere tutuklu kaldıklarını belirtiyor. Kimi bu süreçte hem rütbe hem de kıdem alamadığını, kimi ise emekli edildiğini ifade ediyor. Tutuklanmadan önce emekliye ayrılmış olanlar ise sivil hayattaki işlerini kaybettiklerini dile getiriyor. Bu tür davalarda soruşturma ve yargılama aşamasında sanıkların haklarına ortaya atılan iddialar ve ailelerinden uzak kalmaları, manevi kayıplarını oluşturuyor.

ÖNEMLİ İSİMLER VAR 

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, emekli Tümgeneral Bülent Kocababuç, emekli Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu, şu ana kadar dava açan 31 ismin talep ettiği tazminat miktarı, toplam 40 milyon TL. Açılacak davalarda talep edilecek toplam miktarın, açılan davalarla birlikte 450 milyon TL’yi bulması bekleniyor. 

AÇILAN VE HAZIRLIĞI SÜREN DAVALAR

-Emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına: 1.5 milyon TL

-Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz: 400 bin TL

-Emekli Tümgeneral Bülent Kocababuç, Emekli Tuğamiraller Osman Kayalar ve Nadir Hakan Eraydın, Emekli Kurmay Albay Hakan Mehmet Köktürk, Nihat Altunbulak, Recep Yıldız, Turgut Katlan, Alpar Karaahmet ile muvazzaf Albay Rafet Oktar için avukatları Kemal Yener Saraçoğlu, 900’er bin TL’lik dava açtı. 12 asker için istenen toplam rakam, yaklaşık 11 milyon TL. Saraçoğlu, 3 müvekkili için de dava açacak.

-Avukat İhsan Nuri Tezel, Balyoz davasında yargılanıp beraat eden albay rütbesindeki 8 müvekkili için toplam 14 milyon TL’lik maddi ve manevi tazminat talep etti. Tezel, 7 müvekkili için de haftaya dava açacak.

-Avukat Hüseyin Ersöz, beraat eden 4 müvekkili için toplamda 7 milyon TL’lik manevi, 1.5 milyon TL’lik de maddi tazminat davası açtı.

-Emekli Albay Dursun Çiçek, mahkeme heyetine 30 bin TL’lik dava açtı.

-Emekli Tümamiral Haydar Mücahit Şişlioğlu, 1 milyon 923 bin TL’lik dava açtı.

-Sivil memur Güllü Salkaya, 7 bin TL’lik maddi, 1 milyon TL’lik manevi dava açtı.

-Emekli Korgeneral Halil Helvacıoğlu, emekli Albay İsmet Kışla ve Albay Hakan Ilıca, toplam 3 milyon 700 bin TL’lik dava açtı.

-Avukat Celal Ülgen, müvekkilleri eski 1’nci Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan ve emekli Albay Ahmet Zeki Üçok’un da aralarında bulunduğu 5 müvekkili ile ilgili olarak tazminat davası hazırlıklarının devam ettiğini kaydetti.

-Avukat İlkay Sezer, emekli Korgeneraller Bilgin Balanlı, Ayhan Taş, Nejat Bek ve emekli Tümgeneral Salim Erkal Bektaş’ın da aralarında olduğu 6 müvekkili için dava açacaklarını söyledi.

BALYOZ DAVASI 5 YIL SÜRDÜ

Balyoz davası olarak bilinen ve bir dönem Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşen iddialarla ilgili olarak çoğunluğu asker olan 365 kişi hakkında dava açıldı. 5 yıl süren davada 365 sanıktan 325’ine mahkûmiyet verilirken, 40’ı beraat etti. Yargıtay 88 sanık için mahkûmiyeti bozdu, 237 kişi için karar onandı. Anayasa Mahkemesi, sanıkların başvurusu sonucu, yargılamanın adil yapılmadığına karar verdi. Yeniden yargılamada 325 kişi beraat etti. Mahkeme, sanıkların haksız tutukluluk süreleri nedeniyle tazminat davası açma haklarının bulunduğunu kararında belirtti.

 
Serdar KULAKSIZ / Serkan AKKOÇ / GAZETE HABERTÜRK