Bu gelişmelerin ardından SASKİ’den gerekli izni aldıklarını belirten Sapanca Belediyesi yürütmeyi durdurmayacağına ve Gölün kıyı kenarını doğal haline getirmeyeceğine dair Baro’ya yazı yazdı. 

SASKİ’den yapılan açıklama ise yapılan bu çalışmaların mevzuata uygun hale getirilmesi konusunda Sapanca Belediyesi’ni uyardıklarını, buna rağmen dikkate alınmadıklarını ve yasal olmayan bu uygulama için suç duyurusunda bulundukları yönünde oldu. 

Baro Başkanı Kazan ise bu gelişmenin ardından bir basın açıklaması paylaşarak Sapanca Belediyesi’nin kamuoyunu yanılttığını, yanlış bilgi verdiğini ve İdare Mahkemesinde Dava açacaklarını ifade ederek tüm şehri Sapanca Gölüne sahip çıkmaya davet etti.

SASKİ DE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞ 

Baronun talebi üzerine SASKİ’nin göndermiş olduğu cevabi yazısında, yapılan bu çalışmaların mevzuata uygun hale getirilmesi konusunda Sapanca Belediyesi’ni uyardıklarını buna rağmen dikkate alınmadıklarını ve yasal olmayan bu uygulama için suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Saski’nin “izin verilmedi aksine konu ile ilgili suç duyurusunda bulunduk.” açıklamalarına karşın Sapanca Belediyesinin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğine dikkat çeken Başkan Kazan tüm Sakaryalıları ve sivil toplum örgütlerini Sapanca Gölüne sahip çıkmaya çağırdı. 

Başkan Kazan, gelecek nesillerimiz için, dünyada suyu içilebilir ender göllerden aynı zamanda tabiat harikası olan Sapanca Gölü’nün korunmasının şart olduğunu, zerre kadar hukuk kaldıysa bu uygulamaya derhal son verilerek göl kıyı çizgisinin eski haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Kazan Sakarya Barosu olarak vakit kaybetmeden İdare Mahkemesine başvuracaklarını da belirtti. Ayrıca SASKİ ve Sakarya Valiliği’ni de Sapanca Gölünü için harekete geçmeye çağıran Başkan Kazan her açıdan yasaya aykırı olan ve sahili yok eden bu yürüyüş yolunun istenildiği takdirde mahkeme sonucuna bakılmadan kaldırılabileceğini ifade etti. 

İşte Baro Başkanı Av. Zafer Kazan'ın kamuoyu bilgisine paylaştığı basın açıklamasının tamamı;

“Sapanca Belediyesi Baro’ ya verdiği yazılı cevapta Sapanca Gölünün doğal yapısını bozan, Belediye kamyonları vasıtasıyla yürütülen göle hafriyat dökme eylemini ivedilikle durdurulması talebimizi reddetti. Belediye diyor ki “biz her türlü izinleri aldık.” Şimdi cevabi yazının ekinde gösterilen kurumlar nasıl bir izin verilmiş görelim.

DSİ VE SASKİ: “KIYI KENAR ÇİZGİSİNE DOKUNMA” 

Bakınız Orman Ve Su İşleri Bakanlığı/Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 3.Bölge Müdürlüğü’nün verdiği cevap; “Su baskınlarının önlenmesi amacıyla Sapanca Gölü sahil şeridinin, Kıyı Kenar Çizgisine müdahale edilmeden ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden uygun görüş alınması koşulu ile 50-60 cm yükseltilmesinde kuruluşumuzun çalışmaları bakımından bir sakıncası bulunmamaktadır.” İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden uygun görüş alındı mı o belli değil, zira ekte böyle bir belge yoktu! Ayrıca 3621 sayılı kıyı kanuna göre alınan herhangi bir ruhsat bilgisi de yok! Saski de Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü gibi aynı şeyi söylüyor, “kıyı kenar çizgisinin doğallığını bozma.” 

SİZE SAHİLİ YOK ETME İZNİ Mİ VERİLDİ? 

Peki, Gölü çok düşünen Sapanca Belediyesi ne yaptı? Gölün içine çimento ile duvar ördü ve sahili taş kum vs ile doldurarak parke taşlar döşeyerek yürüyüş yolu yaptı, doğal kıyı şeridini tamamen yok etti. Hani doğal sahil şeridi bozulmayacaktı? Tüm kurumlar “doğal sahil şeridini bozma” dediği halde, bu şartla izin verdiği halde, Gölün içine çimento ile duvar örerek, bırakınız doğallığı bozmayı, kıyıyı tamamen yok ederek nasıl oluyor da “bize izin verdiler” diyebiliyorsunuz? Size verilen izin çimento ile Gölün içine duvar örmek mi? Sahili yürüyüş yolu yapmak ve tamamen yok etmek mi? Sizin bu yazılardan anladığınız izin bu mu? Tüm bunlardan sonra Sapanca Belediyesinin Sayın Başkanı “kimse Sapanca Gölünü bizim kadar düşünemez” diyor! Peki, o yüzden mi gölün içine çimento ile duvar ördünüz? Sapanca gölünü çok düşündüğünüz için mi, tüm kurumlar ilgili yazılarda “sakın ha doğal kıyı kenar çizgisini bozma” derken, dünyanın en büyük ve suyu içilebilir nadir göllerinden birinin doğal kıyı kenarını yürüyüş yolu yaptınız ve kıyı kenar çizgisini tamamen yok ettiniz? Tüm bunların sebebi Gölü çok sevmeniz ve çok düşünmeniz mi? 

ÇİMENTO NE ZAMANDAN BERİ DOĞA İLE UYUMLU “AKÇAY ÇAKILI” OLDU?

Bir de üstüne üstlük “iddia edildiği gibi taş, çakıl, kum ve hafriyat kullanmadık” diyorlar! Resimlerde gölün içinde görülen ve doğal kıyı kenarı tamamen yok eden duvar nasıl örüldü? Bu kıyı şeridini bozmak değil tamamen yok etmek değil mi? Çimento torbaları hala oradaydı! Sadece “Akçay Çakılı” kullandıklarını söylüyorlar! Sayın Başkana sormak isteriz çimento ne zamandan beri doğa ile uyumlu “Akçay Çakılı” oldu? Gölün içine çimento ile istinat duvarı örülünce, tüm kıyı bu istinat duvarı arasında yükseltilip üzerine parke taşları örülüp yürüyüş yolu yapılınca doğal kıyı tamamen yok edilmiş olmuyor mu?
 
SASKİ: “BİZİ DİKKATE ALMADILAR” 

Dahası var. Saski’ye bilgi edinme yasasına göre yazı yazdık ve dedik ki; “Sapanca Gölünde olan bu durumdan haberiniz var mı? Siz böyle bir izin verdiniz mi? Böyle bir izin vermediyseniz ne yaptınız?” diye! Saski, yasaya göre Baromuza verdiği cevabi yazıda; “biz kendilerini uyardık ancak olumsuzluklar giderilmediği gibi aksine kıyı kenar çizgisinin tahrifine devam ettiler. Kıyı kenar çizgisinde yapılan çalışmaların mevzuata uygun hale getirilmesini istedik fakat Sapanca Belediyesi Başkanlığı tarafından bu isteğimiz dikkate alınmamıştır. Biz de bunun üzerine 28.03.2016 tarihinde Sapanca C.Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk” dediler! 

BELEDİYE KİMİ YANILTIYOR? 

Oysa Sapanca Belediyesi Baromuza verdiği cevapta gerekli izinleri Saski’den aldıklarını söylemektedir! Sapanca Belediyesi gibi kimi yanıltıyor burada? Saski’yimi, Orman Ve Su İşleri Bakanlığı/Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünü mü, Sakarya Barosu’nu mu, yoksa Sakaryalıları mı? 

Saski ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü “Kıyı Kenar Çizgisine müdahale etmeden” sahili yükseltebilirsin diyor, Sapanca Belediyesi sahili tamamen yok ediyor; 
Saski, “akçay çakılı kullanarak doğallığını bozmadan kıyıyı yükseltebilirsin” diyor Sapanca Belediyesi önce çimento kullanarak istinat duvar örüyor sonra içini doldurarak sahili sadece yükseltmiyor, yürüyüş yolu yaparak yok ediyor; 

Saski “bizi dinlemediler” diyor, Sapanca Belediyesi biz Saski’nin dediği gibi yaptık diyor; Saski “kıyı kenar çizgisini tahrif etmeye devam ettiler biz de suç duyurusunda bulunduk” diyor, Sapanca Belediyesi “her şey yasaya uygun” diyor! 

Sayın Başkan, tarafımıza gönderdiğiniz belgelerde dahi bu durum açıkça ortada iken neden kamuoyunu yanlış bilgilendiriyorsunuz? Saski’nin de yazılı olarak ifade ettiği üzere size verilen iznin dışına çıktığınız ve doğal kıyı kenarı yok ettiğiniz açık değil mi? Eski ve yeni resimlerde her şey açık değil mi, gidip görülecek değil mi? 

DAVA AÇILIYOR!
 
Eğer bu ülkede zerre kadar hukuk kaldıysa, geleceğimizin nesilleri zerre kadar düşünülüyor ise tabiat harikası dünyanın suyu içilebilir nadir göllerinden biri olan bu Sapanca Gölü korunur! Ve o çimento ile örülen beton duvar Sapanca Gölü kıyısından sökülüp atılır ve sahil doğal haline uygun hale getirilir! Bu aşamada öncelikle derhal idare mahkemesinde dava açacağız. Sapanca Gölünün doğal sahil şeridini tüm ihtarlara rağmen yok edenler, üstüne üstlük dünyada suyu içilebilir özellikte 2-3 gölden biri olan Sapanca Gölünün içine girerek çimento ile istinat duvarı örenler lütfen “kimse Sapanca Gölünü bizim kadar düşünemez” demesin! 

ZARAR VERMEYİN YETER

Sapanca Gölünü düşünenler, Gölün içine çimento ile duvar örmez, doğal sahili yok edip parke taşları döşeyip yürüyüş yolu yapmaz. Kimsenin “Sapanca Gölünü bizim kadar düşünemez” demesine gerek yok. Göle zarar vermeyin yeter! Gölü düşünüyorsanız gölün doğallığını bozmayın, kıyılarını inşaata imara açmayın, sahillerini yürüyüş yolu adı altında yok etmeyin. O sıradan bir göl değil unutmayın, dünyanın suyu içilebilir birkaç gölünden biri! 

VALİLİK VE SASKİ İSTERSE KIYIDAN SÖKER ATAR!

Konunun önemine binaen Sakarya Valiliğini ve Saskiyi Sapanca Gölü için harekete geçmeye davet ediyorum. Gölün içine çimento ile örülen duvarın yıkılmasını ve sahilin doğal kıyı haline getirilmesini gölü koruması gerekenlerden beklemek bu şehirde yaşayan herkesin hakkıdır! Biz İdari dava açıyoruz ancak bu iş dava sonuna bırakılmasın arzu ediyoruz. Valilik ve Saski isterse her açıdan yasaya aykırı olan ve sahili yok eden bu yürüyüş yolunu da gölün içine yapılan istinat duvarını da söker atar ve sahili eski doğal haline getirir! Kamuoyuna saygı ile sunulur…

hukukihaber.net