ntvmsnbc

TUNCELİ - Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nin Orgeneral Saldıray Berk’in yargılanması yolundaki kararı içeren dosya, geçen 30 Aralık’da Kemaliye’ye ulaştı. Aynı gün Cumhuriyet Savcısı Ramazan Temel, ’kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret’, ’alanen hakaret’ suçlaması ile hazırladığı iddianameyi Kemaliye Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Sulh Ceza Mahkemesi de yine aynı gün Orgeneral Berk hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.

Erzincan’da ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planını’ uyguladıkları iddiasıyla Ergenekon silahlı terör örgütünün lideri olmaktan 7.5 ila 15 yıl arasında hapis cezası ile dava açılan Orgeneral Saldıray Berk, 20 Mayıs 2008 tarihinde, PKK’lı teröristler tarafından 1993’te 33 kişinin öldürüldüğü Kemaliye’nin Başbağlar Köyü’nde vatandaşlarla sohbet etti.

Orgeneral Berk, helikopterin gelmesini beklerken "Başbakanın memleketi sattığını da biliyor musunuz?" dediği iddia edildi. İddianın internet sitelerinde yayınlanması üzerine 20 Temmuz 2010 günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Fatih Şahin, Orgeneral Saldıray Berk hakkında ’Kamu görevlisine hakaret’ ettiği iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Dosyanın gönderildiği Kemaliye Cumhuriyet Savcısı Ramazan Temel’in isteği üzerine yazılı ifade veren Orgeneral Berk, "Başbağlar Köyüne gittiğim doğrudur. Ancak iddialarda yer alan konuşmalar olmamıştır. Helikopterim kalkış için hazırlanırken yanımda duran köy halkı ile bölücü terör örgütünün saldırıları hakkında sohbet ettik. O sırada bazı köylüler yollarının yapılmadığından dert yandı. Ben de onlara iyi seçilmiş yöneticilerin her şeyin üstesinden gelebileceğini söyledim. Bu haber maksatlıdır. Şahsıma zarar verilmek istenmektedir" diye konuştu.

21 Ekim günü Kemaliye Cumhuriyet Savcılığı kovuşturmaya yer olmadığına dair takipsizlik kararı verdi. Karara Başbakanın avukatının itirazı üzerine dosya, bir üst mahkeme olan Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi 23 Aralık günü itirazı haklı bularak Orgeneral Saldıray Berk’in yargılanmasına karar verdi.

Dosyanın 30 Aralık’ta Kemaliye ilçesine ulaşmasının ardından aynı gün Kemaliye Cumhuriyet Savcısı Ramazan Temel TCK’nın 125/ 3A ve 125 /4 maddeleri uyarınca ‘Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret’ ve ‘alenen hakaret’ suçları ile hazırladığı iddianameyi Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Sulh Ceza Mahkemesi’nin iddianameyi kabul etmesinin ardından 1 yıl 4 ay ila 2 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezası istemi ile dava açıldı. Mahkeme, Orgeneral Berk’in ne zaman yargılanacağını önümüzdeki günlerde belirleyecek.