TMMOB Makina Mühendisleri Odası(MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, MMO'nun Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'deki yüzde 80 oranındaki kamu hissesinin blok satış yoluyla özelleştirilmesine yönelik yapılan ihale sonucunda devire izin veren Rekabet Kurulu Kararı ile satışa onay veren Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtığını açıkladı.

MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar yaptığı açıklamada, "Bilindiği üzere 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu'nun Geçici-3 üncü maddesine (e) bendi eklenerek, Ankara'da EGO tarafından yürütülmekte olan doğalgaz dağıtım faaliyetinin özelleştirilmesi süreci başlatılmıştır. MMO, önceleri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca yürütülen doğalgaz dağıtım hizmetinin özelleştirilmesi sürecine karşı başından beri bir yargı mücadelesi yürütmektedir. Bu kapsamda gerek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca ve gerekse Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca yürütülen özelleştirme süreçlerindeki işlemler Odamız tarafından dava konusu edilmiştir" ifadelerini kullandı.

-TEKELLEŞMEYE ELVERİŞLİ BİR HAKİMİYET SÖZ KONUSU-

Davaların ortak gerekçelerine değinen Çakar, doğrudan ve dolaylı bağlantılar gözetildiğinde ihaleyi kazanan MMEKA'nın (Mehmet Kazancı) ve MMEKA'nın yakın ilişkisi bulunan AKSA Enerjinin (Kazancı Grubu) elektrik ve doğalgaz dağıtım faaliyetleri açısından yatay ve dikey bütünleşme yoluyla tekelleşmeye elverişli bir hakimiyetleri söz konusu olduğunu belirti. Çakar, elektrik dağıtım özelleştirmelerinde kısmen gözetilen bu hususun, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'nin devrine izin veren dava konusu Rekabet Kurulu Kararında gözetilmemesinin, Anayasa'nın 167'in maddesi ile Rekabet Hukuku ve İlkelerine aykırı olduğunu vurguladı. Çakar, "Zira devrin yapılacağı MEKA-MMEKA, İstanbul AYEDAŞ ihalesini; İş-Kaya ve MMEKA Ortaklığı, Boğaziçi ve Gediz Elektrik Dağıtım AŞ ihalelerini; Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalesini ise AKSA Elektrik kazanmıştır. Ayrıca AKSA Enerji Çoruh, Fırat ve Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ ihalelerini de kazanmış ve 20 ayrı doğalgaz dağıtım lisansını elinde bulundurmaktadır" dedi. Çakar, Ankara İli Dağıtım Bölgesi açısından tekel niteliğinde olan Doğalgaz Dağıtım hizmetinin rekabete elverişli olup olmadığı ve doğrudan doğruya hakim durum yaratılıp yaratılmadığı yönünde bir değerlendirmeye dayanmaksızın verilen izin işleminin, usule ve yasaya aykırı olduğunu kaydetti.

-YASAYA VE HUKUKA AYKIRI-

Çakar, daha önce de MMO'nun dava konusu ettiği üzere, ihale aşamasında Baymina Suez Doğalgaz Yakıtlı Çevrim Santraline gaz ileten Yüksek Basınç Hattının, Başkent Doğalgaz Dağıtım'a devrinin yapılması yasa ve hukuka aykırı olduğunun altını çizerek, "Zira, 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Yasası uyarınca Yüksek Basınç Hatları, Ulusal İletim Şebekesinin bir parçası olup, Ulusal İletim Şebekesi de Yasa gereğince BOTAŞ'a aittir ve devredilemez. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun raporu da bu savımızı doğrulamaktadır. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun anılan raporundaki değerlendirmede, sözü edilen Yüksek Basınç Hatlarının BOTAŞ'tan alınarak Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'ye devrine yönelik yargı süreçlerinde EPDK'nın ihtilafları çözme görevini yerine getirmediği ve mahkemeye gerekli bilgiyi tam olarak vermediği yönünde açık bir tespitte bulunulmuştur. Yine aynı Raporda, söz konusu Yüksek Basınç Hatlarının dağıtım değil iletim hattı olduğu ve bu iletim hattının da BOTAŞ'ın iletim lisansı kapsamında bulunduğu vurgulanmıştır" ifadelerini kullandı. İhalenin kamu yararına sonuçlandığını, yasa gereğince devredilmesi mümkün olmayan ve Ankara ilindeki yıllık toplam doğalgaz tüketiminin yaklaşık yarısı kadar doğalgaz tüketen bir santrale doğalgaz ileten Yüksek Basınç Hatları tam da özelleştirme ihalesi aşamasında Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'ye devredilmiş, böylece özelleştirilmekte olan Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'ye ciddi bir müşteri kazandırıldığını kaydeden Çakar, böyle bir devrin nedeninin kamuoyuna, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'nin satış bedelini yükseltmek olarak yansıtıldığını ancak bu nedenin doğru olmadığı ihale sonucunda ortaya çıktığını belirtti. Çakar, "Öyle ki Ankara Büyükşehir Belediyesince yapılan ancak sonradan iptal olunan ilk ihalede, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. 1 milyar 610 milyon dolar bedelle ihale edilmişken, söz konusu YPK Kararıyla Baymina Suez Doğalgaz Yakıtlı Kombine Çevrim Santrali gibi ciddi bir müşteri de eklendiği halde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca 16 Ağustos 2010 tarihinde gerçekleştirilen ve MEKA-MMEKA Makina İthalat Paz. ve Tic. AŞ'nin kazandığı ihalede ancak 1 milyar 211 milyon dolar bedelle ihale edilebilmiştir. Son ihalenin 1 milyar 211 milyon dolar ile ilk ihaleden daha düşük bir bedelle gerçekleştirilmesi, kamunun zarar ettirildiğini ve kamu kaynaklarının özel sektöre aktarıldığını göstermektedir" dedi.(ANKA)
(EBR/ÖMR)