Genelkurmay Başkanlığı, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’yı yargılayan mahkemeye yeni belgeler gönderdi. Gönderilen belgeler arasında darbe sonrasında devlet bakanlıklarına atanan subayların, kadın memurların başörtülü olarak kuruma gelmesine izin verilmemesi şeklindeki talimat da yer alıyor. Aynı belgelerde, sakıncalı personelin kullandığı oda ve masaların da denetim altına alınması talimatı veriliyor.

Genelkurmay Başkanlığı, 12 Eylül Askeri darbesinin hayatta kalan mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davaya ilişkin, mahkemenin talebi üzerine yeni belgeler gönderdi. Gönderilen belgeler arasında en dikkat çeken ise darbe sonrasında Devlet Bakanlıklarında görev yapacak subayların çalışma faaliyetini düzenleyen belgeler oldu. Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Haydar Saltık imzasını taşıyan “İrtibat Subayları için Talimat”ta görevlendirilen askerlerin kuruluşlardaki militanları tespit ederek MGK’ya bildirilmesi isteniliyor.

SAKINCALI ODA VE MASALAR
 
Aynı belgede, Sıkıyönetim Komutanlarının bölgedeki bütün Bakanlık birimleri üzerinde bakan yetkisi ile yetkilendiğinin altı çiziliyor. Talimatta dikkat çeken emirler şöyle: “Kuruluş ve bağlılıklarında bildiri, afiş, yazı vs varsa kaldırılacak veya silinecektir. İrtibat subayları Bayrak Harekat Direktifinde belirtilen sakıncalı personel listesini inceleyerek kendileri ile ilgili olanları tespit edecek ve sakıncalıların oda ve masaları emniyete alınacaktır. Tutum ve davranışlarda ölçülü olunacak, kırıcı ve küçük düşürücü hareketlerden sakınılacaktır. İrtibat subayları dedikoduya sebebiyet verecek her türlü girişim ve davranışlardan kaçınacaklar, halkın TSK’ya olan güvenini artırmak için örnek tutum ve davranışlarda bulanacaktır.”

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI

‘Çok Gizli’ ibareli “Bakanlıklara gidecek özel timlere özel talimat” isimli belgede ise, bakanlıklarda görevlendirilecek personelin nasıl çalışacağı ve hangi hususlara dikkat edeceği vurgulanıyor. Belgede, irtibat subaylarından bakanlıklardaki örtülü ödenek miktarını, kıymetli ve hediyelik eşyaları bir tutanakla tespit edilmesi istenilerek, şu talimatlara yer veriliyor:

-Bakanlıkta hiçbir evrakın, dosyanın imhasına, bakanlık dışına çıkarılmasın izin verilmeyecek.

-Terfi, nakil, işe alma, naip kadro değişikliği, emeklilik, istifa gibi işlemler yapılmayacak.

-Arşivlere özlük dosyaaları odası koruma altına alınacaktır.

-Memurların (Bayan memurlar dahil) devlet memuruna yaraşır, kıyafette, binalar dahilinde başı açık bulunmaları hususundaki 2413 sayılı kararname esaslarına uymaları sağlanacaktır.”

Aynı belgenin ekinde Milli Eğitim Bakanlığı’na Kurmay Albay Nihat Berberoğlu, İçişleri Bakanlığı’na Kurmay Albay Hüseyin Sezgin, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na da Öğretmen Albay Hüsamettin Yılmaz’ın görevlendirildiği belirtiliyor.

İMHANIN BELGESI DE YOK

Davaya bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Genelkurmaya yazdığı yazıda darbe öncesi ve sonrasında ellerinde bulunan her türlü belgeyi, “imha edilen belge varsa” buna ilişkin imha tutanaklarını göndermesini de istemişti. Genelkurmay, Mahkemeye verdiği yanıtta “Silahlı Kuvvetler Arşiv Yönergesini” gönderirken, şu notu düşmesi dikkat çekti: “Arşiv Yönergeleri gereği imha edildiği değerlendirilen belgelerin imha tutanaklarına rastlanılmamıştır.”



Haber: MESUT HASAN BENLİ - Radikal