Erciş Cumhuriyet Başsavcısı Kerem Arabacı, "Depremde yıkılan her bina ile ilgili soruşturma dosyası açılmış ve bu binadan sorumlu sivil ve kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılmış, toplam 82 adet deprem soruşturması yapılmış, şu ana kadar 19 soruşturma dosyası ile ilgili şüpheliler hakkında Bilinçli Taksirle Öldürmeye ve Yaralamaya Neden Olmak suçlarından Ağır Ceza Mahkemesi ve Asliye Ceza Mahkemelerine kamu davası açılmıştır" dedi.

Erciş Cumhuriyet Başsavcısı Kerem Arabacı, 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen depremin 2. yıl dönümünde bazı basın yayın kuruluşlarında çıkan haberler nedeniyle açıklama yapma gereği duyduklarını ifade etti.

"Erciş Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen deprem soruşturmaları ile ilgili henüz dava açılmadığı" şeklindeki haberlerin doğruyu yansıtmadığını değerlendirdiklerini kaydeden Arabacı, "Depremde yıkılan her bina ile ilgili soruşturma dosyası açılmış, bu binadan sorumlu sivil ve kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılmıştır. Toplam 82 adet deprem soruşturması yapılmış, şu ana kadar 19 soruşturma dosyası ile ilgili şüpheliler hakkında Bilinçli Taksirle Öldürmeye ve Yaralamaya Neden Olmak suçlarından Ağır Ceza Mahkemesi ve Asliye Ceza Mahkemelerine kamu davası açılmış, diğer bir kısım şüpheliler hakkında ek takipsizlik kararı verilmiş olup, devam eden soruşturmalar hızlı bir şekilde sonuçlandırılmaya devam edilmektedir" diye konuştu.

Arabacı, soruşturma kapsamında soruşturma sayısı, ölen, mağdur, müşteki ve şüpheli sayısının çokluğu, delillerin keşif yapılarak tespiti, bilirkişi inceleme ve raporlarının düzenlenmesi, şüpheli olarak belirlenen kamu görevlileri hakkındaki soruşturma izin süreci, özellikle ruhsatsız binaları yapan kişilerin belirlenmesi hususundaki yaşanan güçlüklerin soruşturma işlemlerinin tamamlanmasını zorlaştırdığını belirtti.

Arabacı, "Cumhuriyet Savcılarımızın özverili çalışmaları sonucunda deprem soruşturmaları hızla kamu davasına dönüştürülüp, sorumlu kişilerin milletimiz adına karar veren bağımsız mahkemeler huzuruna çıkartılacağından hiç kimsenin şüphe duymamasını belirtiriz" dedi.


AA