301. MADDE KAPSAMINDA

"Ergenekon" davası sanıklarından Mahir Akkar'ın şikayetini dikkate alan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiriyi imzalayan akademisyenler için harekete geçti Başsavcılık "Ankara yargı çevresinde olanlar" akademisyenler hakkında TCK'nın "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" başlıklı 301. maddesi kapsamında soruşturma yapmak üzere Adalet Bakanlığı'ndan izin istedi.

395 KİŞİ HAKKINDA SORUŞTURMA

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Taştan, bin 128 imzacıdan, 164'ü Ankara'da, 231'i yurt dışında olmak üzere toplam 395'i hakkında soruşturma izni talep etti. 

"Ergenekon" davası sanıklarından Mahir Akkar, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiriyi imzalayan akademisyenlerden, "Ankara yargı çevresinde olanlar" hakkında "terör örgütü propagandası yaptıkları" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağıladıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

ADALET BAKANLIĞI'NIN İZNİNE BAĞLI

TCK'nın "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" başlıklı 301. maddesinin ilk fıkrasında, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişinin, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı" belirtiliyor. Maddenin son fıkrasında ise "Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır" ifadesine yer veriliyor.