BAŞSAVCILIK'TAN SORUŞTURMA

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Norveç'te bulunan NATO Müşterek Harp Merkezinde icra edilen tatbikattaki skandala ilişkin, "Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret ve aşağılama içeren eylemler nedeniyle fail veya failler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2017/191238 sayıyla soruşturma başlatılmıştır." ifadelerine yer verildi.

DIŞİŞLERİ'NDEN SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinden Norveç'te yaşananlarla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Norveç’te 8-17 Kasım 2017 tarihleri arasında NATO Müşterek Harp Merkezinde düzenlenmekte olan “Trident Javelin 2017” isimli masa üstü tatbikatında Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelinin fotoğrafının, tatbikat kapsamındaki kurgusal hasım ülkelerin liderleri arasında gösterilmesi ve yine tatbikat kapsamındaki kapalı devre haberleşme sisteminde Sayın Cumhurbaşkanımızın ismi kullanılarak oluşturulan sahte bir adres üzerinden ülkemizin hasım ülkelerle işbirliği yaptığı yönünde bir izlenim yaratılmaya çalışılması esef verici, gayrı ahlaki ve kabul edilmez bir durumdur.

Bu hadisenin öğrenilmesinin akabinde tatbikata iştirak eden askerlerimizin faaliyete katılımı iptal edilmiş ve duyduğumuz derin rahatsızlık NATO ve Norveç makamlarına süratle bildirilmiştir. NATO Daimi Temsilcimizin NATO Genel Sekreter Vekiliyle bugün (17 Kasım) gerçekleştirdiği görüşmenin ardından NATO Genel Sekreterince bir açıklama yapılmıştır. Oslo Büyükelçiliğimizce de Norveç makamları ve Norveç’teki NATO askeri yetkilileri nezdinde gerekli girişimler yapılmaktadır.

NATO Genel Sekreteri de Sayın Bakanımızla temas ederek özür dilemiştir.

Bu menfur hadisenin failleri hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılması yakından izlenecektir."

İŞTE GÜN İÇİNDE YAŞANANLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün, Norveç'teki NATO tatbikatında yaşanan skandalı duyurmuştu. Erdoğan, Atatürk fotoğrafı ve kendisinin isminin hedefe konduğunu söylemişti. NATO'dan olayla ilgili açıklama geldi. Skandala karışan Türkiye kökenli Norveçli bir subay ile bir teknisyenin görevden uzaklaştırıldığı belirtiliyor. Norveç'teki Ortak Harp Merkezi Komutanlığı konuya ilişkin özür mektubu yayınladı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'den özür diledi. NATO'da yaşanan skandalla ilgili TSK'dan da akşam saatlerinde açıklama geldi.

NATO'DAN İDARİ SORUŞTURMA

Tatbikatın gerçekleştiği Norveç'in Savunma Bakanı Jensen de özür diledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüşmesinde NATO adına özür dilediği ve idari soruşturma başlatıldığını ifade ettiği öğrenildi.  Stoltenberg'  Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da özürlerinin iletilmesini talep ettiği de belirtildi.


NORVEÇ'TEN DE ÖZÜR GELDİ

Norveç Savunma Bakanlığının internet sitesinde konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Jensen, "Norveç'in Stavanger kentindeki Müşterek Harp Merkezi'nde gerçekleştirilen NATO tatbikatı sırasında kullanılan kapalı devre mesaj sisteminde bir mesaj yayımlanmıştır. Bu mesaj sadece tatbikat dönemi için istihdam edilen bir Norveç vatandaşı tarafından yazılmıştır. " ifadelerini kullandı.

Norveç vatandaşı tarafından yazılan mesajın kesinlikle Norveç'in görüş ve politikalarını yansıtmadığını vurgulayan Jensen, "Mesajın içeriğinden dolayı özür diliyorum. Türkiye önemli bir NATO müttefiğidir ve yakın iş birliğimize değer veriyoruz." açıklamasında bulundu.

Jensen, mesajı yayımlayan Norveç vatandaşının Müşterek Harp Merkezi'nde gerçekleştirilen NATO tatbikatından hemen uzaklaştırıldığını, olay hakkında detaylı bir soruşturma yürütülerek gereken adımların atılacağını bildirdi. 

STOLTENGBERG'DEN NATO ADINA ÖZÜR

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Kanada’da görüştü. Stoltenberg’in talebi üzerine yapılan görüşmede, Stoltenberg tatbikatta yaşanan olaydan dolayı NATO adına özür diledi.

TSK'nın konuyla ilgili son açıklaması şöyle:

"Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi AKAR, 17 Kasım 2017 tarihinde NATO Genel Sekreteri Jens STOLTENBERG ile Halifax/Kanada’da bir görüşme gerçekleştirmiştir.

NATO Genel Sekreterinin talebi üzerine yapılan görüşmede, Genel Sekreter, NATO Tatbikatında yaşanan olaydan dolayı NATO adına özür dilemiştir.

Konu ile ilgili olarak Norveç’te bir idari soruşturma başlatıldığını ifade eden Genel Sekreter, ayrıca Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a da özürlerinin iletilmesini talep etmiştir.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi AKAR tarafından, başlatılan idari soruşturmanın sadece olaydan sorumlu kişiler ile sınırlı kalmayıp, etraflı bir soruşturma yapılması ve bazı kişilerin kendi amaçları için NATO’yu araç olarak kullanmasına ve ittifakın işbirliği ve dayanışmasına zarar vermesine müsaade edilmemesi gerektiği ifade edilmiştir."
 

ATATÜRK'Ü DÜŞMAN LİDERLER ARASINDA GÖSTERDİ!

Simülasyonlara ilişkin düzenlemelerin yürütüldüğü Norveç'teki Ortak Harp Merkezi'nde (JWC), ilk olayda simülasyonla ilgili arka plan belgeleri çerçevesinde "Düşman Liderler Biyografisi" hazırlandı. Ancak hazırlığı yapan ekip teknisyeni Atatürk'ün heykelini bu biyografilerden birine yerleştirdi. Skandalın ardından bilgisine başvurulan teknisyen, sosyal medyadaki araştırma sonrasında Atatürk heykelini "yanlışlıkla" yerleştirdiğini iddia etti. Simülasyona katılan Türk ekibin müdahalesi sonrasında Atatürk heykeli düşman liderler biyografisinden kaldırıldı. Skandala neden olan teknisyen ise heykelin Atatürk'e ait olduğunu bilmediğini savunarak özür diledi.

Skandal olay, Atatürk fotoğrafının kullanıldığı tatbikatta görevli Türk subaylar tarafından tespit edilmesiyle ortaya çıktı.

ERDOĞAN'LA İLGİLİ SAHTE HESAP... KASITLI HAMLE

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik skandal da hatadan çok kasıt içermesiyle dikkat çekiyor. NATO yetkilisinden alınan bilgiye göre, diğer olayda Norveç Silahlı Kuvvetlerine bağlı bir sivil personel Hollanda'daki karargahta simülasyon çerçevesinde kullanılan sanal bir sohbet mecrasında "Recep Tayyip Erdoğan" adlı sahte hesap açtı. Norveç ordusuna bağlı personel, sahte hesapla, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın simülasyonda "düşman ülke liderleriyle" yakın ilişki kurduğu ve iş birliği yaptığı mesajını verdi.

KİM O SUBAY?

NATO'nun Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki Türk subayların tespiti sonrasında sahte hesap açan kişinin Türkiye kökenli bir Norveç subayı olduğu ortaya çıktı. Olayın ortaya çıkması üzerine, söz konusu subayın ordudan uzaklaştırıldığı iddia edildi. Subayın olaya ilişkin soruşturulduğu bilgisi ulaştı.Bu subayın Söz konusu subayın Türkiye kökenli bir Kürt olduğu yönünde iddialar bulunsa da NATO kaynakları bu iddiaları teyit etmedi.

NATO PERSONELİ DEĞİL

NATO yetkilileri, ilgili ismin tatbikattaki görevine son verildiğini ve soruşturma başlatıldığını duyurdu. Görevlinin NATO personeli olmadığı ve Norveç ordusuna bağlı olduğu da en üst düzeyden açıklandı. NATO, görevli hakkında yapılacak disiplin işleminin Norveç makamları tarafından belirleneceğini duyurdu. NATO ile Norveç arasında konuya ilişkin temasın sürdürülmesi kararı alındı. İlgili ismin Norveç ordusuyla ilişiğinin kesildiğine yönelik iddialar var.

SKANDALI  ERDOĞAN DUYURDU

NATO Müşterek Harp Merkezi’ndeki skandalı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda gündeme getirmişti. 
Erdoğan, "Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB'den Sorumlu Bakanımız, onlar da Kanada yolundaydı, bizi aradılar. 'Böyle böyle bir durum var. Bu tatbikat da NATO tatbikatı. 40 tane askerimiz var, biz şimdi bu askerimizi çekme kararı verdik, çekiyoruz.' dediler. Dedik ki 'Tabii, hiç durmayın hemen. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 40 askerimizi süratle oradan çekin.' Böyle bir ittifak, böyle bir müttefiklik olamaz." ifadelerini kullanmıştı.

NATO'DAN İLK ÖZÜR 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, tatbikatta yaşananlardan haberdar olduğunu belirterek, "Meydana gelen hatadan dolayı özür diliyorum." açıklamasında bulunmuştu.

Olayın NATO’nun görüşlerini yansıtmadığını ve tek bir kişinin eylemlerinden kaynaklandığını ifade eden Stoltenberg "Bu kişi, NATO çalışanı değildir. Norveç tarafından görevlendirilen sözleşmeli sivil bir memurdur. Bundan sonra bu kişi hakkında olası cezalandırma kararı Norveç yetkilileri tarafından verilecektir." değerlendirmesinde bulunmuştu.

NATO tatbikatında Atatürk'ü düşman liderler arasında göstererek skandala yol açan teknisyen, resmin kime ait olduğunu bilmediğini öne sürerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı düşmanla iş birliği içinde gösteren personelin görevden alındığı bildirilmişti.