Meclis’te yoğun tartışmalar sonucu kabul edilen Anayasa değişikliği paketi ve 12 Eylül’de yapılacağı açıklanan referandumun kaderini belirleyecek olan Anayasa Mahkemesi, CHP’nin değişikliğin iptali için yaptığı başvurunun ilk incelemesini bugün yaptı.

Mahkeme, ''5882 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılması hakkında kanuna ilişkin incelemenin 8 Haziran 2010 Salı günü sürdürülmesine oy birliğiyle karar verdi.

KİMLER YER ALDI

Anayasa Mahkemesi heyetinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yeni seçtiği Engin Yıldırım ile Nuri Necipoğlu da Anayasa paketinin ilk incelemesini yapacak kurulda yer aldı.

Anayasa Mahkemesi raportörü iken önce Denizcilik Müsteşarlığı’na daha sonra da Anayasa Mahkemesi’ne üye seçilmesi tartışma yaratan Alparslan Altan ise “yedek üye” olduğundan yer almayacak. Asıl üyelerden biri toplantıya katılamazsa yerine diğer yedek üye Fettah Oto girecek.

İLK İNCELEME

Anayasa Mahkemesi, bugünkü toplantıda, başvuru dilekçesinde milletvekillerinin isim ve imzalarına; Anayasa’ya aykırılıkları ileri sürülen hükümlerin Anayasa’nın hangi maddelerine aykırı olduğunun yazılıp yazılmadığına baktı. Dilekçede bir eksiklik bulunmaadı ve başvuru kabul edildi.

CHP’nin başvuru dilekçesinin ön incelemesini yapan Anayasa Mahkemesi Raportörü Ali Rıza Çoban, “Anayasa değişiklikleri ancak şekil yönünden incelenebilir, esasa girmeden başvuru reddedilmeli” diye görüş bildirmişti. Ancak bu raporun bağlayıcılığı bulunmuyor.

ESASTAN VE ŞEKİLDEN

Anayasa Mahkemesi, dilekçede eksiklik bulmazsa bir raportör görevlendirecek. Raportör, paketi Anayasa’ya aykırılık yönünden inceleyerek, raporunu hazırlayacak. Daha sonra üyelere sunacak. Heyetin raporu incelemesinin ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın belirleyeceği bir günde yeniden bir araya gelecek. Yüksek Mahkeme, şekil ve esas yönünden inceleme yapacak. Şekil yönünden incelemede, CHP’nin itirazlarına uygunluk ve gizli oy kuralına aykırılık bulunursa, paketin tümden iptali gündeme gelebilecek. CHP, esastan incelemede ise HSYK’nın ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısındaki değişikliklerin iptalini istemişti.


Haber Türk