ONUR SAĞSÖZ  / STAR

BDP'nin Erzurum Bağımsız Milletvekili adayı Sebahattin Yılmaz'ın 7 Haziran 2011'de düzenlenen Tekman mitingi sırasında eski ilçe başkanı Metin Bingöl, kürsüye çıkarak halka hitap etti.

Kürtçe konuşması polis kamerası tarafından deşifre edilen Bingöl hakkında PKK propagandası yaptığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.

4.Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanan Bingöl'ün suç eden konuşması mahkeme tutanaklarına şöyle yansıdı: "Biliyorsunuz... Bu yıl Erzurum'da Olimpiyat oyunları vardı. Erzurum'da iki Erzurum vardı. Biri Türklerin, bir Kürtlerin. Bir hesap yapmışlardı, diyorlardı ki hiç kimse Kürt olan esnaflardan alış-veriş yapmaması gerekir. Mahallebaşı'na güvenlik şeridi çekmişlerdi. Bizde size sesleniyoruz, Tekman halkı saygıdeğer halktır. Sizde esnafınıza sahip çıkın ve Erzurum'da caddede alış veriş yapmayın, boykot yapın. Onlara verdiğiniz paralar kurşun olup Kürt çocuklarına sıkılıyor. Verdiğiniz paralar top olup, tüfek olup Kürt gençlerini şehit ediyor. Bildiğiniz gibi Dersimde 7 PKK gerillası şehit düşmüştür. Onların bedenleri paramparça edildi. Biz diyoruz ki nerede Müslümanlık nerede dindarlık, bu münafıklıktır, zalimliktir. Bize diyorlar ki davanızı, gerillanızı inkâr ediniz. Bizim yanıma geliniz biz size ne kadar müsaade edersek o kadar Kürt olunuz. Biz diyoruz ki şehit ettiğin gerillaların cenazelerini ailelerine vereceksin. Biz diyoruz ki Şeyh Said'in cenazesini istiyoruz. Bediüzzaman'ın cenazesini size verirsek siz bir olup bizi buradan çıkaracaksınız. Sen desen de demesen de sen bu vatandan gideceksin. Senin yerin burada yok' şeklinde bölücü terör örgütünü övücü niteliğinde...'

2 YIL 11 AY HAPİS

Karar duruşmasında suçlamaları kabul etmeyen Metin Bingöl, "Ben bir siyasetçi olarak eleştiri hakkımı kullandım. Bunun dışında suç kasti ile hareket etmedim" dedi. Mahkeme heyeti, BDP'li Bingöl'ü 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası kapsamında bölücü örgüt PKK'nın propagandasını yaptığı gerekçesiyle 2 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme hapis cezası hükmüyle birlikte, kaçma ihtimalini dikkate alarak tutuklanmasına karar verdi.