Emniyet Müdürlüğünde üç gündür gözaltında bulunan iki belediye başkanının da aralarında bulunduğu, 27'si kamu görevlisi toplam 49 zanlı ise sorgularının tamamlanmasının ardından savcılığa sevk edildi.

Nöbetçi mahkemeye çıkarılan aralarında Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ve Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökçe'nin de bulunduğu 14 zanlı tutuklandı. Diğer 22 zanlının sorgusu sürüyor.

A.Y'nin sahibi olduğu Antalya merkezli temizlik şirketinin girdiği bazı belediye ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla Antalya Cumhuriyet Savcılığının koordinasyonuyla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 7 Haziranda başlatılan operasyonun polisteki gözaltı, soruşturma ve ifade aşaması tamamlandı.

Gözaltında bulunan 55 zanlı arasında yer alan Muratpaşa Belediyesi'nin eski temizlik işleri müdürü ile Antalya'daki bir yerel gazetenin yöneticisi ve köşe yazarı M.T'nin de aralarında bulunduğu 6 kişi ise ifadelerinin alınmasının ardından savcılığın talimatıyla serbest bırakıldı.

Operasyon kapsamında Antalya Emniyet Müdürlüğü'nü bağlı üç şube müdürlüğünde üç gündür gözaltında tutulan Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökçe'nin de yer aldığı 7 belediyenin üst düzey bürokratları ile yöneticileri ve çalışanlarının da aralarında bulunduğu 27'si kamu görevlisi, toplam 49 zanlı da Antalya Adliyesine sevk edildi.

''Suç örgütü kurarak, ihaleye fesat karıştırmak'' ''rüşvet alıp ve vermek'' ile ''edimin ifasına fesat karıştırmak'' suçlamaları kapsamında adliyeye sevk edilen zanlılara kelepçe takılmadığı görüldü. Zanlılar arasında 5'i belediye personeli 8 kadın da bulunuyor.

Polisler, zanlıların ardından soruşturmaya ilişkin çok sayıda belgenin ve ifadenin yer aldığı klasörleri de adliyeye getirdi.

İFADELER 3 SAVCI TARAFINDAN ALINIYOR

Antalya, İzmir, Ankara ve Adana'daki bazı belediyelerin temizlik ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan ve bu sabah adliyeye sevk edilen, aralarında iki belediye başkanının da bulunduğu 29'u kamu görevlisi toplam 49 kişinin ifadeleri, soruşturmayı yürüten 3 cumhuriyet savcısı tarafından alınıyor.

A.Y'nin sahibi olduğu Antalya merkezli temizlik şirketinin girdiği bazı belediye ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla ilgili operasyon kapsamında bu sabah adliyeye sevk edilen Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ile Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökçe'nin, gözaltında tutuldukları 3 günlük süreçte ifadelerinin alınmadığı, başkanların bugün cumhuriyet savcılarına ifade verecekleri öğrenildi.

SORUŞTURMAYA İLİŞKİN AYRINTILAR

Öte yandan, 3 gün önce 4 ildeki ilçe ve belde belediyelerinin ihalelerine fesat karıştırıldığına yönelik tespitlerle düzenlenen eş zamanlı operasyonun, soruşturma ayağının yaklaşık 1 yıl önceye başladığı ortaya çıktı.

Antalya Cumhuriyet Savcılığı ile Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin soruşturmasında, A.Y'nin sahibi olduğu Antalya merkezli temizlik şirketinin Muratpaşa Belediyesi'nden 2003 yılında girdiği ilk ihaleyi kazanmasının ardından 7 yıllık süreçte çok sayıda belediyenin ihalesini almasıyla ilgili birçok ihbarın ilgili birimlere ulaştığı öğrenildi.

Belediyelerin üst düzey bürokratlarına ya da ihale komisyonlarındaki bazı personele ''rüşvet vererek'' ihaleyi kazandıkları, başka firmaların da ihalelere girmesini engelledikleri iddia edilen şirket yöneticilerinin, kullandıkları yöntemlere ilişkin polisin 1 yıllık süreçte 6 ayrı uzman bilirkişi raporu aldığı öğrenildi.

Uzman bilirkişilerin, şirketin girdiği Antalya, Ankara, Adana ve İzmir'deki 7 ilçe ve belde belediyesinin ihalelerine fesat karıştırıldığı yönünde tespitler yaparak, bu yönde hazırlanan raporları savcılığa bildirdiği öğrenilirken, bu tespitlerin yanı sıra savcılığın koordinasyonunda polisin, ''şirkette işçi gibi çalışma'' ve kamu görevlilerine yönelik olduğu iddia edilen ''para trafiği''ne ilişkin birebir fotoğraflı ve dinleme yöntemiyle teknik takip yaptığı öne sürüldü.

Bu süreçte, belediyelerde görevli bazı kamu görevlileri ile temizlik şirketinin yöneticileri arasında telefon görüşmelerinin de gerçekleştiği iddia edilirken, rüşvet istenmesiyle ilgili, ''beton dökeceğiz, 100 metre beton lazım'', ''emaneti getirin'' gibi ifadelerin kullanıldığı iddia edildi.

''NİKAHIMIZ VAR''

İhale için şirket çalışanları ve aracıların ''nikahımız var'' ifadesiyle bağlantılı oldukları kişilere çağrı yaptıkları da iddia edilirken, bir belediyenin ihalesine göstermelik olarak var olmayan şirketlerin de sahte isim ve adreslerle var gibi gösterilerek sokulduğu belirtildi.

Söz konusu temizlik şirketinin sahibi A.Y'nin, yakınları ve tanıdıkları adına 6 ayrı şirketle bağlantısı bulunduğu da soruşturmadaki iddialar arasında yer alırken, bu şirketlerin de aynı belediyelere personel, araç, park ve bahçeler gibi konularda hizmet alımı sağladıkları ileri sürüldü.

Bir belediyede görevli müdürün, makam aracını kiraya vererek haksız menfaat sağladığı da iddia edilirken, bir üst düzey bürokratın da belediyenin basketbol takımı için yardım yapmaları karşılığında söz konusu şirketin ihaleye katılımını ve kazanmasını sağladığı ileri sürüldü.

Bu iddialarla ilgili tüm para aktarımlarına yönelik hesap hareketlerinin savcılık tarafından incelemeye alındığı, belediyelerin suça konu olduğu öne sürülen tüm ihale belgelerine de önceki aylarda el konulduğu ortaya çıktı.

150 KLASÖRDE 75 BİN SAYFALIK EVRAK

İhaleleri kazanan şirketin sahibi olan ve suç örgütü lideri olduğu iddia edilen A.Y'nin poliste susma hakkını kullandığı bildirilirken, polisin, yaklaşık 1 yıllık soruşturma ile 3 günlük gözaltı sürecindeki ifade, telefon görüşmeleri, teknik ve fotoğraflı takip delilleriyle elde ettiği toplam 150 klasördeki 75 bin sayfalık evrakı savcılığa ilettiği bildirildi.

İfadeleri devam eden kamu görevlileri arasında belediye başkanları Şükrü Sözen ile Hasan Gökçe'nin yanı sıra, 1'i kısa süre önce görevi bıraktığı iddia edilen 5 belediye başkan yardımcısı, şube müdürleri ve birim amirlerinin aralarında yer aldığı ihale komisyonlarında görevli bürokratlar ile bazı belediye çalışanları da bulunuyor.

''Suç örgütü kurarak, ihaleye fesat karıştırmak'' ''rüşvet alıp ve vermek'' ile ''edimin ifasına fesat karıştırmak'' suçlamaları kapsamında 7 Haziran'da gerçekleştirilen ''Kasırga'' adı verilen operasyon, 4 ildeki toplam 7 belediyenin ihalelerine yönelik genişletilmişti.

BELEDİYE BAŞKANLARI TUTUKLANDI

Tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevkedilen aralarında Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ve Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökçe'nin de bulunduğu 14 zanlı tutuklandı.

Adliyeye sevk edilen 49 zanlıdan 13'ü savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, 36'sı tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilmişti.

''İhaleye fesat karıştırmak'' ve ''rüşvet almak'' suçlamasıyla mahkemeye çıkan Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökçe, Buca Belediye Başkan Vekili Hüsnü K, eski Kepez Belediye Başkan Yardımcısı Ali Fuat U, eski Çolaklı Belediye Başkan Yardımcısı Bahri B, Çolaklı Belediyesi Hesap İşleri Müdürü Hasan Tahsin M, Manavgat Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Ahmet A, Ankara Altındağ Belediyesi Hesap İşleri Müdürü Ali Ş ile şirket çalışanı ve ihalelere aracılık yaptığı iddia edilen Mustafa Can D, Naim Ş, Mustafa Kemal A, Fatih Hami K, Tarık Y ve Dursun Ahmet Y. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen 22 kişinin ise sorgusu sürüyor.

Belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 14 zanlının cezaevine gönderilmek üzere adliyeden çıkışı sırasında, adliye önünde bekleyen aileleri ve bazı vatandaşlar alkışlarla belediye başkanlarına destek verdi.

Bu arada, CHP Antalya İl Başkanı Özer Ülken de akşam saatlerinde adliye önünde bir süre bekledi. Ülken, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, CHP'nin temiz toplumdan yana olduğunu belirtti.

"KONUYU HASSASİYETLE TAKİP EDİYORUZ"

Temiz toplumun yaratılmasıyla ilgili partili ya da partisiz her kim olursa olsun CHP'nin suç işlemiş, suça karışmış hiç kimsenin arkasında ve yanında olmayacağını ifade eden Ülker, ''Bu süreçte, arkadaşlarımızın hukuk karşısında yanlış, değişik, farklı siyasi hedeflere çekilmemesi noktasında hassasiyetle örgüt olarak konuyu takip ediyoruz'' dedi.

Muratpaşa Belediyesinin bazı yöneticilerinin avukatı olduğu öğrenilen Murat Bulat da ''Antalya Adliyesi gibi Türkiye'nin bir milyon nüfuslu bir ilinde bir değil birden fazla belediyeyi ve yüzbinlerce insanı ilgilendiren ve kamuoyunun bu kadar ilgi duyduğu bir davada, bir tane nöbetçi yargıcımızın, üstelik bugün çalışmış bir yargıcımızın çok kapsamlı, onlarca sayıyla ifade edilebilecek tutukluluk istemiyle karşı karşıya bırakılması çok da iç açıcı bir durum değil'' diye konuştu. (A.A.)