İstanbul ’daki Gezi Parkı gösterileri sırasında biber gazı fişeğiyle yaralanan 14 yaşındaki Berkin Elvan’ın ölümünden bir gün sonra, 12 Mart 2014’te, Bursa’da Setbaşı’ndan Heykel’e doğru kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. Bu yürüyüş sırasında şehirde ‘Pankart’ lakabıyla bilinen Ahmet Y., Mesut N. ve Emre B. bir kamyonet kasasından aldıkları tırmıklarla polisin gözü önünde gruba saldırdı.

Tırmıklıların saldırısı dışında yürüyüşte bir gerginlik çıkmadığı halde, aralarında Esenevler Halkevi Başkanı Ahmet Keskin, akademisyen Can Ulusoy ve Komünist Parti İl Sözcüsü Ahmet Nişanot’un da aralarında olduğu dokuz kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nu muhalefet ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret iddiasıyla dava açıldı. İddianamede, “15’inde fidan Berkin Elvan” sloganı suç kapsamında gösterildi.

Bu arada, eski ÇHD Şube Başkanı Aslı Evke Yetkin de yürüyüşe saldıran tırmıklılar hakkında suç duyurusunda bulundu. Yetkin dilekçesinde, plakası bilinmeyen bir kamyonetten saldırganlara tırmık, kürek, balta ve çapa gibi aletlerin dağıtıldığını, “H-502” ve “H-508” kask numaralı polislerin ise hiçbir müdahalede bulunmadığını ifade etti. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, ilkin üç polis hakkında soruşturma izni verilmesi için valiliğe başvurdu. Valilik, “İddia ötesinde delil ve emare bulunmadığı için” soruşturma izni vermedi. Tırmıklı saldırganlardan Ahmet Y., alınan ifadesinde, kahvede çay içtikleri sırada kalabalığın toplandığını, grubun çevreye küfretmesi ve “hakaret etmesi” üzerine Büyükşehir Belediyesi önünde park halindeki kamyonetten tırmığı alıp koruma amaçlı tuttuğunu ve kimseye vurmadığını savundu. MOBESE kamera kayıtlarında yapılan incelemede, kamyonetten silah dağıtıldığına ilişkin görüntü bulunmadığı kaydedildi. Bu nedenle üç saldırgan hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, yaralamaya teşebbüs, yaralama, tehdit, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlarından ötürü açılan soruşturmada, geçen 9 Ocak’ta kovuşturmaya yer olmadığına hükmedildi. Bu karara itiraz ettiklerini belirten Avukat Yetkin, “O gün demokratik hakkını kullananlara dava açılırken, bu hakkı kullananlara yönelik saldırıya dava açılmadı” diyor.


Haber: İSMAİL SAYMAZ - Radikal