Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Mayıs 2006'da Alparslan Arslan'ın silahlı eyleminde yaralanan dönemin 2. Daire Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nun tanık olarak dinlenmesine hükmetti. Duruşma gününü bildiren tebligat, 5 yıldır ifadesi alınmayan hâkimlere gönderildi. Mahkeme, Ankara'daki yargılamada göz ardı edilen iddiaları araştırmıştı. Saldırı sırasında bozuk olduğu ileri sürülen güvenlik kameralarını TÜBİTAK'a inceletmiş, orduevi görüntü kayıtlarını istemiş, tetikçinin telefon konuşmalarını incelemeye almıştı.

17 Mayıs 2006'da gerçekleşen Danıştay saldırısının üzerinden yaklaşık 5 yıl geçti. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'türban kararı nedeniyle silahlı saldırı' iddiasıyla hazırladığı iddianame doğrultusunda davayı karara bağladı. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan birinci Ergenekon iddianamesinde Danıştay saldırısının Ergenekon örgütünün eylemi olarak tespit edilmesi, Ankara'daki yargılamanın seyrini değiştirdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Danıştay davasının Ergenekon davasıyla birleştirilmesine karar verince dosya İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

3 Ağustos 2009'da Danıştay davasına bakmaya başlayan mahkemenin ilk işi dosyadaki eksiklikleri tespit etmek oldu. Mahkeme, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ankara 11. Ağır Ceza'nın araştırması gereken, ancak üzerine gidilmeyen onlarca kritik sorunun cevabının peşine düştü. Danıştay dosyasında yer almayan deliller için ilgili kurumlara yazı yazan mahkeme, olay günü bozuk olma nedeni hiç araştırılmayan güvenlik kameralarını OYAK'tan istedi. Alparslan Arslan'ın, saldırıdan bir gün önce keşif yaptığını gösteren 14 karanlık telefon mesajını kime gönderdiğinin tespiti için de Türkiye İletişim Başkanlığı'yla irtibata geçildi. TÜBİTAK, mahkemeye gönderilen Danıştay'ın güvenlik kameralarını incelediğinde 17 Mayıs 2006'ya ait görüntülerin silindiğini tespit etti. Bu şekilde baştan beri gündeme getirilen kameraların bozuk olduğu iddiasının yalan olduğu ortaya çıktı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, birinci Ergenekon davasının tanık dinleme aşamasında yeni bir karar daha verdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan soruşturma ve Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hiç dinlenilmeyen mağdurlar dönemin Danıştay 2. Dairesi başkanı ve şu anki Danıştay Başkanı Mustafa Birden ile üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nun duruşma gününü bildirir açıklamalı davetiyeyle çağrılmalarına hükmeden mahkeme heyeti, Abdülkadir Erdil, Erol Şahin, Ecevit Kılıç, Esra Feride Gökçimen ve Muzaffer Gökçimen'in tanık olarak dinlenilmeleri için ilgili mercilere yazı yazılmasını kararlaştırdı.

ANKARA, RUTİN UYGULAMALARI ES GEÇTİ

Normal şartlarda davanın mağdurları her zaman mahkemede dinlenir ve şikâyetçi olup olmadıkları sorulur. Şikâyetçi oldukları durumda davaya müdahil olarak kabul edilir. Ancak bu rutin uygulama Ankara'daki yargılamada yerine getirilmedi. Mahkeme sadece mağdurların avukatlarının talebiyle müdahillik kararı verdi. Danıştay davasının İstanbul'a gelmesiyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu eksikliği gideren bir karar aldı. Mağdur hakimler önümüzdeki duruşmaya katılarak tetikçi Arslan'ın saldırıyı nasıl gerçekleştirdiğini anlatacak.

Bu arada, mahkeme önceki gün görülen duruşmada 3 yıldır tutuklu yargılanan Erkut Ersoy hakkında yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmesine karar verdi. Mahkeme, Alparslan Arslan'ın cep telefonunda bulunan e-mail adreslerinin hangi tarihlerde yüklendiği hususunun daha önce bu konuyla ilgili rapor veren bilirkişilerden sorulmasını, bununla ilgili ek inceleme yapılmasını kararlaştırdı. Ayrıca dosya kapsamında dava konusu yapılan ve Adli Tıp incelemesinden geçmeyen tabanca ve tüfeklerle ilgili olarak, İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı tarafından inceleme yapılmasına karar verdi.(Zaman)