Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisinde ve evinde bulunan, 'böcek' diye tabir edilen dinleme cihazlarıyla ilgili 13 sanık hakkında açılan davanın üçüncü duruşması başladı. Duruşmada tanıkların dinlenmesine devam ediliyor.

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklardan eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanı Mehmet Yüksel, eski Başbakanlık Koruma Dairesi Şube Müdürü Zeki Bulut, suç tarihinde Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı Güvenlik Sistemleri Büro Amirliğinde polis memuru olan Seyit Saydam, o tarihlerde Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı Güvenlik Sistemleri Büro Amirliğinde Komiser Yardımcısı olan İbrahim Sarı, eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz'ın da aralarında bulunduğu 6 sanık ile avukatları katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Başbakanlığın avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme, geçen duruşmada sanıklar Sedat Zavar, Serhat Demir, İlker Usta hakkında "kaçak" olmaları nedeniyle "tutuklama" kararı vermiş, Zavar ve Usta Romanya'da yakalanmıştı. Önceki duruşmada, böceklerin bulunduğu sırada olay yerinde olan dönemin Başbakanlık Müşaviri Mustafa Varank ile MİT görevlileri ve polislerin de arasında bulunduğu bazı kişiler tanık olarak dinlenmişti.

Sanıkların 36 yıla kadar hapisleri isteniyor

İddianamede sanıklardan Ali Özdoğan, Sedat Zavar, Serhat Demir, Ahmet Türer, Enes Çiğci ve İlker Usta'ya, "Başbakan'ı siyasi casusluk amacıyla dinlemek, kamu görevlisinin özel hayatın gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaları kaydetmek" suçları yöneltiliyor ve 21'er yıldan 36 yıl 6'şar aya kadar mahkumiyetleri isteniyor.

Sanıklar Harun Yavuz, İbrahim Sarı, Hurşit Gölbaşı, Seyit Saydam, Mehmet Yüksel, Zeki Bulut ve Hasan Palaz'ın ise aynı suçların işlenmesine yardım ettikleri belirtiliyor.


Kaynak: Al Jazeera