Tutuklu sanık Rıza Tunçbilek'in getirilmediği İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, ''müşteki'' DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise hazır bulundu. Duruşmada söz alan Çelebi, sanığın hayali alacağını alamayan mağdur olarak savunma yaptığını dile getirerek, ''Bu dava kesinlikle alacak verecek davası değildir. Bir suikast davasıdır. Ne sanığa, ne de kardeşine doğrudan ya da dolaylı bir kuruş dahi borcum yoktur. Ortada iyi eğitilmiş bir suikastçı ve arka tarafı karanlık kalmış bir olay söz konusudur. Bu davada verilecek karar, DİSK'e yönelik saldırıların önünü kesecek ya da cesaretlendirecektir. Cumhuriyet savcısı, bizim beyanlarımızı dikkate almamıştır'' dedi. Sanığın yakalandığında karakola götürülürken dahi ''Vuracağım'' diye beyanda bulunduğunu ifade eden Çelebi, ''Adaletin tecelli etmesini bekliyorum'' diye konuştu.

Müşteki avukatı Arzu Becerik de söz konusu eylemin gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesi davasında olduğu gibi örgütlü bir yapı tarafından gerçekleştirildiğini öne sürerek, müvekkilinin sanıkla sadece bir tanışıklığı olduğunu, hiçbir şekilde müvekkilinin sanığa borcu bulunmadığını söyledi. Becerik, sanığın konumu, sosyal ve ekonomik durumu itibariyle Çelebi'ye belirtilen borcu vermesinin mümkün olmadığını belirterek, şöyle konuştu: ''Sanığın kastı yaralamaya değil, taammüden öldürmeye yöneliktir. Zira ilk şarjörü bittiğinde eyleme kendiliğinden son vermemiş, diğer mermileri şarjöre koymaya devam etmiştir. Kapıyı içerden kapatıp yakın mesafeden müvekkilime ateş ederek yaralamış, mağdurun müdahalesiyle mermiler yön değiştirmiştir. Sanık emniyete götürülürken de müvekkilime 'Seni öldüreceğim' diye bağırmaya devam etmiştir. Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki görüşünde bu hususlara yer vermemiştir. Sanık hakkında görev başında müvekkilimi taammüden öldürmeye teşebbüsten hüküm kurulması gerekir. Sanık hakkındaki şikayetlerimiz de devam ediyor.''

Sanığın tutukluluk halinin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi. Çelebi, duruşma sonunda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu davanın DİSK Genel Başkanını yıpratma davası olduğunu öne sürerek, ''Başından beri söylediğim gibi bu dava bir alacak verecek davası değil. Bütün deliller, belgeler, hukukçularımızın sunduğu dilekçelerde de bu çok belirgin. Bu bir suikast davasıdır. Ne sanığa ne de sanığın dolaylı veya dolaysız ilişkide olduğu bir tek kişiye bir lira, bir kuruş borcum yoktur'' dedi.
 

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 5 Kasım 2009'da DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'ye makamında şüpheli Rıza Tunçbilek tarafından 9 el ateş edildiği belirtiliyor. İddianamede, koruma polisinin içeriye girerek engellemesi nedeniyle şüphelinin eylemini tamamlayamadığı kaydedilerek, Tunçbilek'in müştekiyi öldürmek amacıyla hareket ettiği ileri sürülüyor.

Rıza Tunçbilek'in belgeleyemediği alacağından bahsederek, tehditle müştekiden zorla para almaya çalıştığı belirtilen iddianamede, olay sırasında Cumi Yılmaz'ı da darp ederek yaraladığı bildiriliyor. İddianamede, Rıza Tunçbilek'in, ''adam öldürmeye teşebbüs etmek'', ''yağmaya teşebbüs etmek'' ve ''yaralama'' suçlarından 22 ile 30 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.


AA